//

Блаженніший Любомир Гузар взяв участь в зустрічі голів єпархіальних комісій християнської єдності

«Ісус Христос встановив спільноту, в якій всі однаково приймають Його, як Господа, стараються сповняти Його святу волю і свідчать Йому, люблячи один одного. Такий  витвір Божий є Церквою. Впродовж віків з різних причин родина Христова-Церква, почала розколюватися і люди почали вірити в інші речі. Вони перестали любити один одного. Наше завдання сьогодні, на мою думку,  повернутися до цієї первісної єдності. Тому, екуменізм є бажанням відновити первісну єдність у спільноті» - таку думку висловив Блаженніший Любомир Гузар, Архієпископ-емерит, 30 травня 2012 року під час зустрічі голів єпархіальних комісій християнської єдності в реколеційному будинку, що в Брюховичах на Львівщині.

 

На думку Блаженнішого Любомира, коли «ми вживаємо термін «екуменізм», то відчуваємо потребу пояснити його людям ». Щоб краще пояснити це поняття в УГКЦ кілька років тому виникла ініціатива щодо розробки Екуменічного Катехизму. «Але, щоб не було замішання, то це повинна бути книжечка про єдність Церкви», - пояснює колишній Глава УГКЦ. На його переконання,  слово «екуменізм» не є популярним щодо свого розуміння, адже часто люди вживають цей термін без практичного його використання. «Люди мають різні уявлення цього терміну. Таку уяву людей потрібно виправити і тому ціль такої книжечки, яку я сподіваюся, що невдовзі побачить світ, є пояснення людям значення екуменізму.  Це необхідно для того, щоб пересічний християнин, не богослов, розумів, що таке екуменізм  і бажання єдності стало для нього важливим» - додав він.

 

Також він пояснив присутнім на засіданні різницю між  поняття «екуменізм» і «співпраця».  «Поняття співпраці, на мою думку, не є суттєвим. Адже, якщо ми говоримо про поділений світ християн, то вона є можливою і тому непотрібно від неї втікати. Але співпраця не становить єдності»,- сказав Блаженніший.  Єдність, на думку єпископа-емерита, є програмою екуменічних дій, для того, щоб « всі ми, як ті хто визнає Ісуса Христа, як Господа, будь-якою ціною старалися збудити в собі і в усіх громадах гаряче прагнення до неї».

 

Зустріч голів єпархіальних комісій Християнської Єдності відбулася 30-31 травня 2012 року в смт. Брюховичі на Львівщині. Учасником робочого засідання був також Владика Богдан Дзюрах, керівник Патріаршої курії УГКЦ, о. Ігор Шабан, голова Патріаршої Комісії УГКЦ християнської єдності, о. Михайло Гарват, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ, учасник робочої групи реалізації стратегії розвитку УГКЦ та п. Леся Коваленко, директор Інституту релігії та суспільства УКУ. Протягом двох днів засідання голови єпархіальних комісії застановлялися над Пастирським посланням Блаженнішого Святослава Шевчука «Жива парафія-місце зустрічі із Христом».

 

Департамент інформації УГКЦ