//

Блаженніший Любомир Гузар: Сьогоднішня влада – це велетень на глиняних ногах, який перебуває в страху перед людьми

«Носієм влади в нормальній державі є народ. Група людей, яких ми називаємо владою, – особи, яким народ щось доручив. Але вони не є абсолютними носіями влади, а тільки покликані виконувати волю народу». Таке переконання висловив Архиєпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Гузар в ефірі 5-го каналу (відео) 29 листопада, обговорюючи нечистоту влади і страх людей перед нею.

 

 

 

 


 

У прямому ефірі на телеканалі духовний лідер українців наголошував, що українці «мусять застановитися, в якій спосіб відстоювати свої права». На його думку, Французька революція – це екстремальний випадок, який не дав ефективного розв’язку. «Більш природним та ефективним є еволюція», – каже він.

 

Архиєпископ вважає, що треба підготувати покоління людей, які «старатимуться сумлінно виконувати свої обов’язки», і водночас реагувати на різні зловживання.

 

«Не треба мовчати. На мою думку, дуже гарний приклад громадської активності – справа тої бідної Оксани Макар. Саме тоді юридична влада почала серйозно працювати, щоб покарати винуватців. Але саме люди домагалися цього», – нагадує Блаженніший Любомир.

 

Він переконаний, що влада «дуже сенситивна до того, щоб люди не перебрали мірку». Але люди повинні спокійно сказати те, що їм не подобається.

 

«Мені здається, що в Україні є достатньо людей на будь-якому рівні, які могли б протистояти діям сьогоднішньої влади, але … вони бояться. І люди, які щиро хочуть змін на краще, мають допомогти іншим подолати страх. Як каже приказка, страх має великі очі. Але хіба можуть усіх звільнити з роботи?! Ні! Отже, на мою думку, повинен настати момент, і що швидше, то краще, коли певне число скаже «досить», – говорить Архиєпископ до народу.

 

Найбільша сила – говорити правду, запевняє духовний лідер, і говорити її голосно. І не важливо, на його думку, скільки людей її почує, важливо, щоб хоча хтось почув. Слід заохочувати людей до правильних позитивних вчинків, бо інформація про зловживання змушує людей замислитися.

 

«Правда в будь-якому разі дає ефект. З правдою ми дійдемо до чогось позитивного, до того, що самі собі бажаємо. Таким чином створюється певна атмосфера і люди починають набирати охоти робити добре, перестають боятися. І крок за кроком змінюється атмосфера. Чинна влада уявляє собі, що вона є дуже-дуже потужна, що може все зробити. Гляньмо в історію… Мені видається, що сьогоднішня влада – це велетень на глиняних ногах. Чому влада так поводиться? Бо вона є в більшому страху, ніж населення», – сказав Блаженніший Любомир, закликаючи українців не боятися протистояти владі, яка не виконує належно своїх обов’язків.

 

Департамент інформації УГКЦ