//

Блаженніший Любомир Гузар про УКУ та меценатство Дмитра Фірташа

В часі презентації своєї чергової авдіо книги, яка відбулася учора 2 червня у приміщенні інформаційного агентства УНІАН, Його Блаженство кардинал Любомир Гузар Верховний Архиєпископ-емерит прокоментував і меценатство пана Дмитра Фірташа для Українського Католицького Університету у Львові.

 


"Треба відрізняти Церкву і не Церкву, - відповів блаженніший Любомир. – Університет, навіть католицький, - це не Церква.

 

Багто років тому, коли ми почали будувати собор у Києві, я видав інструкцію, що ми не будемо приймати пожертв, в яких може ховатися бажання керувати Церквою. Ми не хочемо приймати допомогу від державних інстанцій, за яку потім, можливо, доведеться гірко заплатити. А інститут не є Церквою, і там вплив такого роду далеко менш можливий, ніж у Церкві.

 

 

Знайшовши мецената, який дає дуже поважну суму грошей, я б сказав: «Богу дякувати!» Бо університет – це наукова інституція, дуже коштовна.

 

Памятаєте небезпеку, коли студентам казали, за кого вони мають голосувати? Тому нам потрібні і державні, і приватні університети, які зможуть зберегти автономію. Ректорат університету має дуже мудро підійти і сказати виразно: «Пане меценате, ми вам дуже вдячні, але ми бажаємо зберегти нашу автономію». Це є абсолютна передумова. Я знаю, що на Заході буває, коли меценати ставлять певні умови: щоб пропагувалися певні речі. І солідні університети не приймають допомогу на таких умовах. " 

 

Джерело: http://bilozerska.livejournal.com