//

Блаженний кардинал Алойз Степінац – жертва комуністичної пропаганди

Комуністичні та православні агітатори не перестають повторювати брехню про блаженного Алойза Степінца, виставляючи його  військовим злочинцем.

 

Тим не менше, історичним фактом є те, що цей Блаженний, тоді Загребський Архиєпископ,  в часі ІІ Світової війни рятував жертв фашистського режиму.

 

Минулого тижня в Архіві Югославії в Бєлграді (Республіка Сербія) знайдено секретний лист амбасадора королівської Югославії у Стамбулі Любомира Хаджі-Джорджевіча, який інформує югославську владу про діяльність Степінца стосовно порятунку сербів на території НДХ. Через свою допомогу сербам та євреям бл. Степінац став для уштаського режиму НДХ ворогом, якого планували ліквідувати.

 

Минулого року світ побачила книга американського історика єврейського походження пані Естери Ґітман, яка на основі історичних документів довела, що бл. Алойз Степінац докладав неймовірних зусиль для порятунку євреїв, які опинилися під ударом спеціальних СС загонів, введених на території Незалежної Держави Хорватія, оскільки режим усташів відмовлявся виконувати політику «кінцевого вирішення єврейського питання», як це від нього вимагала союзниця – гітлерівська Німеччина.

 

У цій книзі авторка також стверджувала, що бл. Степінац також боронив і сербів, про що існують докази, зокрема інтервентний лист Блаженного до вождя НДХ Анте Павеліча, у якому святець вимагає припинити переслідування євреїв і сербів на території НДХ.

 

Після свого приходу до влади югославський комуністичний режим на чолі з Йосипом Брозом Тіто засудив на монтованому процесі бл. Алойза Степінца, а також багато інших хорватських єпископів та священиків, провадячи політику переслідування Католицької Церкви. Зокрема на всі документи, які свідчили про те, що будь хто з католицького клиру діяв проти фашистського режиму, чи захищав євреїв, або сербів був накладений гриф секретності.

 

За матеріалами www.vecernji.hr