//

Блаженні вигнані. Octava Dies о.Федеріко Ломбарді

Тема релігійної свободи стала центральною частиною промови Папи Бенедикта XVI під час новорічної аудієнції дипломатичному корпусу. На тлі непростої міжнародної ситуації ця тема продовжує бути драматичною в багатьох частинах світу, досягаючи найбільшого вираження в гучній справі вбивства міністра у справах релігійних меншин Пакистану, католика Шахбаз Бхатті.


Доречно пригадати недавню щорічну доповідь міжнародної громадської християнської організації "Відкриті Двері" про "переслідування християн у світі", що стосується всіх християнських конфесій. У ній наводиться «рейтинг країн з найбільшими переслідуваннями християн», в якому перші десять місць займають (у порядку спадання): Північна Корея, Афганістан, Саудівська Аравія, Сомалі, Іран, Мальдіви, Узбекистан, Ємен, Ірак і Пакистан.


Глибоку стурбованість викликає зростання ісламського екстремізму, переповнений фактами жахливого насильства, прикладом чого є нігерійська секта Боко Харам, а також панування невпевненості і репресій в різних країнах "арабської весни", змушуючих, на жаль, багатьох християн до біженство або еміграції.


Агентство Fides опублікувало список католицьких служителів, убитих у всьому світі за минулий рік. Він налічує 26 осіб - 18 священиків, 4 монахинь, 4 мирян. Смерть 13 священиків, вбитих в Латинській Америці, відображає середовище великого насильства, характерного для ситуації в деяких країнах цього континенту, насамперед у Колумбії та Мексиці.
Терпіти гоніння заради Ісуса Христа, платити ціною власного життя за можливість служити вірі і справедливості було і завжди буде долею учнів. Це не повинно дивувати нас: Сам Ісус сказав нам про це у Нагірній проповіді, проголошуючи це останнє з блаженств і обіцяючи за нього "нагороду в небесах".

 

За матеріалами radiovaticana.org