//

Благовіщення – празник Чернечої Родини Воплоченого Слова

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці – одне із найвеличніших празників у літургійному році. Воно залишило незатертий слід у історії спасіння, бо в момент, коли Архангел Гавриїл благовістив Пречистій діві Марії про народження Ісуса, Сам Син Божий воплотився і прийняв людське тіло. Тому це є день Воплочення Слова Божого.
Саме цей день є днем народження Згромадження Воплоченого Слова. І з цієї нагоди у Івано-Франківську відбувалися дві великі і святкові події.


У навечір’я Благовіщеня 6 квітня, у храмі Різдва Христового відбулося прийняття нових членів ІІІ Чину Згромадження. Бажаючих тісніше злучитися з Чернечою родиною Воплоченого Слова було 8. Всі вони вже є добрими друзями отців та сестер, а тепер ще більше духовно поєднані зі всією великою Родиною. Прийняття здійснив о. Софрон Зелінський, ВС, відповідальний за членів ІІІ Чину в м. Івано-Франківську.


А відтак наступив і величний празник Благовіщення. Саме в цей день 7 квітня, Катедральному Соборі Воскресіння ГНІХ Івано-Франківської Єпархії УГКЦ, було поставлено в дияконський сан  двох братів Згромадження Воплоченого Слова – Теодосія Савчука, ВС та Антонія Вацебу, ВС.


Святу Тайну Священства (бо дияконство є першим ступенем священства) уділив Преосвященний Владика Володимир (Війтишин), Єпископ-Ординарій Івано-Франківської Єпархії УГКЦ. Ці два брати (тепер ієродиякони) зараз закінчують Івано-Франківську духовну семінарію та одночасно перебувають на новіціаті Згромадження Воплоченого Слова. Після відправи о. Фернандо Браво, ВС, настоятель Згромадження в Україні зачитав лист привітання від Генерального Настоятеля о. Карлоса Вокера, який зокрема зазначив: «Хочу від імені цілого нашого Згромадження Воплоченого Слова розділити вашу безмірну радість і в той самий час дякувати єдиним серцем:


- Богові Отцеві, Синові та Святому Духові, що вони покликали та освятили два нових покликання до священичого та чернечого життя;


- Хочемо дякувати Церкві «подорожуючій» в Україні, в особі Преосвященного Владики Володимира Війтишина, який уділяючи Таїнство Чину, дав нам два нових диякони для служіння при вівтарі;


- Хочемо дякувати Теодосію та Антонію, які щедро відповіли на покликання та віддали свою любов Христові – Вічному Первосвященнику;


- Хочемо дякувати їхнім родинам, які віддали своїх дітей у батьківські Божі руки та як слуги Пресвятої Діви Марії;
- Хочемо дякувати священикам, монахам і монахиням за їхній приклад посвячення;


- Хочемо дякувати численним мирянам та приятелям з ІІІ Чину, які сьогодні з радістю бачать плоди їх молитов та їхньої любові».


о. Йосафат Бойко, ВС, настоятель нововисвячених дияконів подякував Владиці від імені всіх отців, братів і сестер за його довіру та батьківську опіку і запевнив, що будуть старатися за гідне служіння нових дияконів.  


Після свячень, що відбувалися у Катедральному соборі, був святковий фуршет, на якому новопоставлених дияконів могли привітати рідні, знайомі, родичі, отці-парохи (о. Іван Петрів, парох с. Микитинці, звідки родом диякон Теодосій, та о. Зіновій Касько, парох с. Радча, звідки родом диякон Антоній), о. Іван Репела, декан Івано-Франківського південно-західного деканату, о. Іван Козовик, професор Духовної Академії, друзі з ІІІ Чину Воплоченого Слова, з парафії Свв. Кирила і Методія та всі бажаючі.


Того ж дня, ввечері відбулася перша Служба Божа у Чоловічому монастирі Воплоченого Слова на парафії Свв. Кирила і Методія, на якій вже дияконували новопоставлені диякони Теодосій та Антоній. У проповіді о. Йосафат зупинився на темі служіння, зробивши наступне порівняння у служінні: як Божий Син, який прийшов, щоб служити і так виконував місію-служіння протягом свого життя, давши приклад своїм учням (зокрема на Тайній Вечері), так само і диякон (з гр. служитель) покликаний служити іншим. Також зазначив, що диякон, як і священик, тільки тоді отримає втіху від свого посвяченого життя, коли буде старатися служити іншим, віддаватися іншим, не належати собі, не жити для себе. А після Служби Божої знову відбувся невеличкий фуршет для парафіян та вірних.


Хочемо ще додати, що це дуже знаменна подія для всього Згромадження не лише в Україні, але і в світі, бо, як сказав ієром. Фернандо Браво, ВС, що два наші отці диякони – це два майбутні отці-монахи, які вже можуть складати ще одну спільноту, а ще одна спільнота – це означає відкриття ще однієї місії (чи в Україні, чи за її межами). Також сам день свячень був вибраний не випадково, оскільки празник Благовіщення Пресвятої Богородиці є днем народження Згромадження Воплоченого Слова, бо саме в часі Благовіщення відбулося Воплочення другої Особи Божої – Сина Божого, який прийняв наше тлінне тіло, щоб відкупити людський рід від гріхів.


Тож зичимо новопоставленим ієродияконам безмежного Божого благословення для їхнього дияконського служіння.


Прес-центр