//

Бірманська армія переслідує християн

Християн в бірманському штаті Чін переслідують місцеві військові підрозділи. Вони там становлять більшість, а бірманська хунта хоче створити однорідне суспільство, яке визнає буддизм як єдину прийняту релігію.

 

Організація Лікарі для прав людини (PHR) опрацювала рапорт під назвою „Життя під управлінням хунти: Докази злочину проти людства в штаті Чін в Бірмі". Публікація широко обговорює випадки зловживань, яких бірманська армія допускається відносно християн.

 

Бірманські солдати катують і змушують до роботи місцевих християн, конфіскують продовольство, сільськогосподарських тварин і нерухомість. Найбільш брутальні випадки, описані в рапорті, включають примусове рекрутування до армії, викрадення і вбивства дітей, насильства по відношенню до чоловіків, жінок і дітей. Переслідуваними є більшість мешканців штату Чін в західній Бірмі. Майже 90 відсотків населення Чін стали християнами під впливом діяльності американських місіонерів.

 

Переслідування християн, ймовірно, є частиною ширшої кампанії, яку проводить бірманська хунта, і метою якої є створення однорідного суспільства, в якому єдиною прийнятою релігією є буддизм, – випливає із меморандуму уряду, що був переданий владі штату Карен в 2007 році. Він містив вказівки для влади Карен, як усунути християн з цього штату.

 

З рапорту слідує, що бірманські солдати є відповідальними за 94,2 відсотки всіх переслідувань і атак на основі етнічного і релігійного підґрунтя. Це підтверджують юридичні організації, типу «Christian Solidarity Worldwide». Згідно з їх даними, військовий уряд систематично працює над тим, щоб „очистити" Бірму від етнічних і релігійних меншин.

 

Після проведених PHR досліджень встановлено 2951 випадків порушення прав людини впродовж останніх 12 місяців, з яких 95 відсотків було наслідком діяльності татмадав (бірманських солдат), місцевої влади, поліції чи бірманських відділів охорони прикордонної зони.

 

 

За матеріалами: fronda.pl