//

Більшість лікарів керуються підходами до лікування людини, сформованими ще комуністичним режимом,- о. д-р Андрій Логін

«На мою думку, існують труднощі в організації роботи медичних капеланів, тому одним із аспектів діяльності Комісії цього року буде те, щоб зробити їхню працю «видимою» та покращити їхні знання», - сказав о. д- р Андрій Логін, новопризначений голова Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я 1 лютого 2012 року на засіданні голів єпархіальних комісій.

 

У засіданні, яке відбулося у новому приміщенні для Патріарших структур УГКЦ на території Свято-Юрського комплексу у Львові, взяли участь о. Петро Рак, керівник Відділу комісій Патріаршої курії УГКЦ, голови Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської митрополій, Стрийської, Коломийсько-Чернівецької, Сокальсько-Жовківської, Бучацької єпархій УГКЦ та Одесько-Кримського екзархату УГКЦ. Визначаючи основні аспекти діяльності Комісії на 2012 рік, о. А. Логін наголосив на важливості співпраці із медичним персоналом. На його переконання, сьогодні бракує чіткої стратегії, яка б виявлялася в тому, що працівники медичних структур могли б відчути опіку Церкви. «Необхідно, щоб принципи персоналістичної біоетики були перенесені у світогляд медичного працівника, адже більшість лікарів керуються  підходами до лікування людини, сформованими ще комуністичним режимом»,- зазначив промовець. Голова комісії підкреслив, що належить змінити підхід до розуміння дару здоров’я в УГКЦ: «Ми зможемо досягнути добрих результатів, якщо зможемо змінити сприйняття здоров’я як Божого дару у свідомості самих священиків, адже більшість із них не піклуються про свій фізичний стан». Він вважає, що потрібно спробувати ввести медичне страхування для душпастирів.

 

Під час робочої зустрічі голови єпархіальних Комісій у справах душпастирства охорони здоров’я представили свої  напрацювання і ділилися торішнім досвідом. Так, у Коломийсько-Чернівецькій єпархії діє проект спільноти «Боже милосердя», який полягає у роботі з інвалідами; тут Комісія співпрацює  із благодійним фондом «Крокус»  для неповносправних дітей Коломиї, а під час Великого посту молодіжна група єпархії проводить Хресну дорогу за ненароджених дітей. У Львові, де душпастирює близько 30 капеланів, Комісія співпрацює із Асоціацією лікарів-католиків міста; планується створення Центру медичного капеланства Львівської митрополії. Представники львівської Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я минулого року взяли участь у конференції в Римі (Італія), організованій Папською радою душпастирства здоров’я. У Жовкві Комісія тісно співпрацює із міською лікарнею та державними установами. Активну працю щодо запобігання абортів проводять у Стрийській єпархії. А в Одесі, де медичне капеланство здійснюють переважно представники УПЦ (МП), торік вдалося провести акцію проти абортів. В Івано-Франківську місцевий пологовий будинок відмовився від здійснення абортів, а в семінарії існує курс «Душпастирство охорони здоров’я», як і у Львівській семінарії. У Бучацькій єпархії регулярно проходять зустрічі із медичними працівниками та з молоддю. Медичні капелани Тернополя збираються на зустріч, де відомі експерти та фахівці діляться із ними своїм досвідом.

 

Департамент інформації УГКЦ