//

Більшість американських вчених вважають, що наука і релігія не суперечать одна одній

У результаті п'ятирічного дослідження, проведеного під керівництвом соціолога з Х'юстонського університету Райс Елен Екланд, було встановлено, що більшість американських вчених вважають, що релігія і наука не суперечать одна одній.

 

Соціологи опитали 275 вчених з 21 університету США. Серед них були фахівці в галузі біології, фізики, хімії, соціології, економіки, психології та політології. Тільки 15% опитаних заявили, що, на їхню думку, релігія і наука перебувають у постійному протиріччі. Більшість учених переконані, що як віра, так і наука є «реальним шляхом до знань».

 

«Громадськість часто створює думку, що з розвитком секуляризації і науки знижується релігійність. Наука нібито витісняє віру. Результати подібних досліджень, проведених серед усіма шанованих учених, багато з яких вважають себе світськими, нерелігійними людьми, дозволяють поглянути на цю проблему ширше», – пояснила керівник дослідження.

 

Об'ємні інтерв'ю з американськими вченими показали: ті з них, хто може примирити науку і віру, часто переконані, що «наука походить від Бога», а також у тому, що «наука і віра надають реальну можливість вивчення та розуміння життя» .

 

За матеріалами sedmitza