//

Біблійні зображення в римських катакомбах

Рим є містом із найбільшою насиченістю мистецтва на квадратний метр. Цікавим є той факт, що більшість з витворів мистецтва знаходяться в римських катакомбах. Археолог Фабріціо Бісконті, котрий нещодавно видав книжку «Картини римських катакомб», є однією з осіб, котрі знають найбільше про ці твори.


«Мистецтво катакомб є дуже простим з технологічної і формальної точки зору, але їх зміст є дуже важливим. Воно показує, як перші християни представляли історію Спасіння, зображаючи сцени із Старого та Нового Завітів, а також інші сцени та символи, котрі пояснювали, як потрапити до Неба» - розповідає Фабріціо Бісконті, котрий також є членом Папської Ради сакральної археології.


В Римі є від 50 до 60 катакомб. На відміну від поширених думок, ці катакомби служили лише для поховань християн, а не були місцями для сховку. Вздовж цих катакомб є тисячі малюнків, що зображують сцени зі Старого і Нового Завітів.


Найбільш повторюваним є зображення Мойсея, котрий б’є палицею по скалі, що символізує віру в Бога. Після того йде зображення з життя Йони, що є представленням Воскресіння, а також чудо воскресіння Лазаря.


Пан Бісконті також розповів, що зображення є не лише релігійного характеру: «Ми також знаходимо там зображення торговців, різних професій. Християни були людьми, які займалися звичайними роботами: виготовляли бочки, працювали в саду, були м’ясниками – звичайні люди, що жили серед поган. Як писав Тертуліан, вони ходили до одного м’ясника і торгували в одному порту, але вони були християнами, і мали більше від інших, були духовно більш збагачені і натхненні».


Археолог Фабріціо Бісконті видав книжку «Картини римських катакомб», в якій опублікував всі підземні зображення, а також показав, як відбувається реставрація, з допомогою якої цим творам нададуть початкового вигляду. Його книжка детально розглядає життя і смерть перших християн.

 

 


За матеріалами Romereports.com