//

Бенін може похвалитися відсутністю воєн, але міжрелігійний діалог перебуває в застої. Обстановка в країні напередодні приїзду Папи

Бенін з нетерпінням чекає Папу, котрий відправиться туди в п'ятницю насамперед для підписання і публікації Апостольського постсинодального звернення Africae munus. 22-а міжнародна поїздка Бенедикта XVI стане також кульмінацією урочистостей з нагоди 150-річчя євангелізації Беніну. Один з етапів подорожі - семінарія в Уіді, де Папа помолиться на гробниці Кардинала Бернардина Ганта, історичної постаті для Беніну і для всієї Африки. Напередодні візиту Папи, відбулась розмова  з отцем-капуцином Даміано Анджелуччі, настоятелем монастиря в Уіді. Він розповів, що капуцини заснували в Беніні три монастирі, починаючи з 1987 року, тобто вони присутні тут вже майже чверть століття. Капуцини прибули до країни на прохання єпископа Котону. Крім євангелізаційної діяльності, капуцини займаються тим, що характеризує їхня духовність: піклуються про найбідніші верстви населення.


Бенін - одна з найбідніших країн Африки. Основні її ресурси - це сонце і вода, каже отець Даміано. Але хоч Бенін бідний у матеріальному сенсі, у нього є невимірне багатство - мир. Майже ціле століття ця країна не знає воєн. І саме на цей ресурс розраховує Бенін, слідуючи шляхом розвитку і набуття міжнародного значення.


Всі вірні - миряни, духовенство, монахи , - вважають візит Святішого Отця за величезну честь. А передача Папою африканським єпископам постсинодального документа - це знак уваги і заохочення почуття відповідальності місцевій Церкві. Заохочення, стимул і поштовх до дії.


Хоч Бенін святкує ювілей євангелізації, яка почалася тут 150 років тому, капуцини прибули до країни ще задовго до цієї дати. Уже в 17 столітті сюди приїхали перші капуцини - їх було 14, і всі вони померли через тиждень після прибуття ... А вже в 1861 році почалося стабільна справа євангелізації завдяки Африканському місіонерському суспільству.


Одним з ключових слів, які привезе з собою Папа в Бенін, буде сім'я. «Гостра проблема примирення, справедливості та миру народжується від соціальної структури, що спирається на сім'ю», - говорить о. Анджелуччі. Він переконаний, що соціальні, духовні, взагалі усі людські проблеми народжуються саме від нестабільності в сім'ї. Будь-яке розділення вірних і невіруючих відбувається саме через таку нестабільність, через внутрішньосімейні конфлікти. «Мені здається, - додає о. Даміано, - що постсинодальне звернення слід сприймати саме в контексті сім'ї».


Ще одне питання, завжди актуальне для Африки, - міжрелігійний діалог. Він тут «в застої», коментує італійський капуцин. На півдні Беніну, де присутність католиків особливо помітно, турбота про діалог з традиційними релігіями або з Ісламом не дуже відчувається. Церква більше думає про те, щоб гідно відповідати на стрімко зростаючу кількість хрещених, для котрих не вистачає пастирів. Така обстановка на півдні. А на півночі, де католики в меншості, діалог з мусульманською більшістю не розвивається. Таким чином, від приїзду Папи слід очікувати і поштовху до міжрелігійного діалогу: у п'ятницю Бенедикт XVI має намір зустрітися з представниками різних релігій.

 

Джерело: www.radiovaticana.org