//

Бенін: францисканці рятують «дітей-чаклунів»

 У найбільшому місті північної Беніну - Параку - пройшов форум, присвячений ситуації з так званими «дітьми-чаклунами» - цих дітей звинувачують в тому, що вони можуть займатися чаклунством і тому повинні бути знищені при народженні або в перші моменти життя.


Ініціатива проведення форуму належить священикам з трьох францисканських орденів та інших чернечих згромаджень, які наслідують духовність Св. Франциска. Уже багато років францисканці роблять все можливе, щоб привернути увагу громадськості до проблеми вбивства «дітей-чаклунів». Схильність новонароджених до чарівництва вбачають в тих випадках, коли дитина народжується в незвичайній позі або з фізичними вадами. Вважається, що вони можуть зашкодити не лише своїй родині, а й всьому селу. На жаль, цей жахливий феномен і в наші дні широко поширений на півночі Беніну, особливо в Атакора і Боргу, де живе плем'я Бариба - близько мільйона осіб, що займаються обробітком землі. Лише небагатьох новонароджених з тих, кого звинувачують у чаклунстві, вдається врятувати, але вони все життя носять на собі тавро, живучи в ізоляції і загальному презирстві, не кажучи вже про постійну небезпеку смерті.


Першим, хто зацікавився цією проблемою, був священик Біо Сану. Протягом сорока років він сам рятував дітей, а потім передав цю місію своїм наступникам. Францисканці стикаються з безліччю труднощів, оскільки вони наважилися увійти в область недоторканного - прабатьківських традицій. Священики не мають підтримки ні з боку державної влади, ні міжнародних, хоча вони вже виступали на цю тему в ООН. «Всі знають, всі обіцяють, але ніхто не втручається», - розповів капуцин Огюст Агункпе. За останні п'ять років були врятовані від вбивства більше 30 дітей. Крім францисканського форуму, тема дітовбивства буде запропонована на традиційному культурному фестивалі, організованому для племені Бариба. Ченці також боряться за введення особливого закону про боротьбу з дітовбивством. «Неймовірно, - продовжує отець Огюст, - що в країні, де, слава Богу, люди не помирають від голоду, можна померти від таких абсурдних переконань».

 

За матеріалами radiovaticana.org