//

Бенедикт XVI закликав відкрити заново красу Євхаристії

19 серпня Бенедикт XVI зустрівся з віруючими на традиційній молитві "Ангел Господній", яка відбулася на площі перед Апостольським палацом літньої резиденції Папи в Кастель Гандольфо. Папа звернувся до віруючих із закликом заново відкрити для себе красу Таїнства Євхаристії, яке виражає всю смиренність і святість Бога.

 

"Дорогі брати і сестри, - привітав віруючих Папа, - Євангеліє на цю неділю (Ін 6, 51-58) є фінальною і кульмінаційною частиною промови Ісуса в синагозі Капернауму, після того, як він нагодував тисячі людей п'ятьма хлібами і двома рибами. Ісус відкрив сенс цього чуда, і те, що час обітниць настав: Бог Отець, який манною годував ізраїльтян в пустелі, зараз послав Свого Сина, як Хліб життя вічного, і цим хлібом є його тіло, його життя, пожертвуване за нас . Мова йде про те, щоб прийняти Його з вірою, не робити проблему з його людяності, але "їсти Його Тіло і пити Його Кров" (Ін 6,54), для того, щоб отримати повноту життя. Очевидно, що ці слова були сказані не для того, щоб викликати визнання. Ісус знав про це і говорив слова з певною інтенцією, і дійсно це був критичний момент, поворот у його публічній місії. Народ, і навіть самі учні, були в захваті від Нього, коли творив чудеса і навіть множення хлібів і риби було для них одкровенням Месії, так як відразу після чуда юрба побажала піднести Ісуса і оголосити царем Ізраїлю. Але не в цьому полягала воля Христа, який саме своєю довгою промовою погасив ентузіазм і спровокував розбіжності. Він, дійсно, коли пояснював образ хліба, стверджував, що був посланий, щоб пожертвувати своє життя, і хто хоче наслідувати Його повинен з'єднатися з Ним особисто і глибоко, беручи участь в його жертві любові. Тому Ісус встановив на Тайній Вечері Таїнство Євхаристії: щоб Його учні могли мати любов і як одне тіло, з'єднане з Ним, продовжувати в світі Його таємницю спасіння.

 

Слухаючи цю промову народ зрозумів, що Ісус не був Месією, який прагнув до земного трону. Не шукав визнання, щоб захопити Єрусалим, але навпаки, хотів прийти в Святе Місто, щоб розділити долю пророків: дати життя для Бога і людей. Ці пропозиції, розділені на тисячі маленьких шматочків, не повинні були спровокувати тріумфальний парад, але віщували хресну жертву, в якій Ісус став Хлібом розділеним для багатьох, тілом і кров'ю пожертвуваними для спокутування всього світу. Ісус, таким чином, говорив до юрби, для того, щоб розчарувати її, і перш за все, щоб його учні могли прийняти рішення. Дійсно, багато хто з них, з того моменту, більше не йшли за ним.

 

Дорогі друзі, дозволимо себе по-новому здивувати словами Христа: Він, зерно пшениці, кинуте в грунт історії, перші плоди нового людства, звільненого від гріха і смерті. Відкриємо заново красу Таїнства Євхаристії, яке виражає всю смиренність і святість Бога: його приниження розділило Всесвіт, щоб внутрішньо примирити його в любові. Діва Марія, яка дала світові Хліб життя, нехай навчить нас завжди жити в глибокій єдності з Ним ".

 

Після молитви Ангел Господній Бенедикт XVI традиційно вітав віруючих на різних мовах і побажав їм гарної неділі.

 

За матеріалами radiovaticana.org