//

Бенедикт XVI закликав до нової євангелізації соціальної сфери

 "Хоча останнім часом був досягнутий великий прогрес у сфері захисту прав людини, сучасна культура, яка, серед іншого, характеризується утилітаристським індивідуалізмом і технократичним економізмом, прагне знецінити  людину", - з такими словами звернувся 3 грудня Бенедикт XVI до учасників пленарного засідання Папської ради "Iustitia et pax".

 

Форум, який  відбуватиметься у Ватикані до 5 грудня, буде присвячений проблемі міжнародної політичної влади. У своєму зверненні до єрархів Святіший Отець звернув увагу на деякі проблеми сучасного світу, а також підкреслив важливість євангелізації сфери соціальних відносин. "Незважаючи на те, що сучасна людина включена у велику мережу відносин та комунікації, вона парадоксально часто здається ізольованою, тому що байдужа до найголовніших відносин у своєму існуванні — спілкування, яке є коренем усіх інших відносин", - зазначив Святіший Отець.

 

Папа зауважив, що сьогодні людина часто розглядається виключно в "біологічному ключі" або в якості "людського капіталу" або "ресурсу". Він підкреслив, що якщо з одного боку, просувається цінність гідності людини, з іншого, "гедоністичні і егоїстичні нові ідеології", пов'язані з сексуальними правами, репродукцією, нерегульованим фінансовим капіталізмом ведуть до зменшення значення людини і загрожують природному фундаменту суспільства, яким є сім'я.

 

Папа закликав до євангелізації громадської сфери. "Від нової євангелізації соціальної сфери може народитися новий гуманізм і оновлена культурна та проектна діяльність. Вона допоможе скинути з трону сучасних ідолів, замінити індивідуалізм, матеріалістичне споживацтво і технократію культурою братства, безкорисливості та солідарної любові», - сказав Папа.

 

На закінчення Папа зазначив, що якщо сьогодні йдеться про необхідність нової міжнародної політичної влади, то вона не повинна стати "зверхньою" і бути сконцентрованою в руках невеликої кількості людей і домінувати над народами, але повинна бути перш за все моральною силою, здатною впливати, керуючись розумом, бути дієвою, але обмеженою в компетенції та правах.

 


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va