//

Бенедикт XVI: єдність настане відповідно до Божої волі, а не нашої

25 січня в Базиліці св. Павла за мурами відбулася урочиста вечірня з нагоди свята Навернення св. апостола Павла. Її очолив Бенедикт ХVI. У своїй проповіді Папа нагадав історію св. Павла, який з жорсткого противника Церкви перетворився на невтомного апостола. Понтифік сказав, що навернення Павла по дорозі до Дамаску показує, що подібна зміна не є результатом інтелектуального процесу чи особистих зусиль. Це – плід благодаті Божої, як і навернення від аморальності до моральності.

 

За повідомленнями Радіо Ватикану, Святіший Отець нагадав про поділи, які існують між християнами. "Об'єднані у Христі, ми покликані розділяти Його місію, яка полягає в несенні надії туди, де панують несправедливість, ненависть і безнадія. – сказав Понтифік. – Розділення між нами затьмарює світло нашого свідчення про Христа. Повна єдність, якої очікуємо з творчою надією і про яку з вірою молимося, не є другорядною перемогою, але найважливішою перемогою для блага людської сім'ї", - сказав Бенедикт ХVI.

 

Святіший Отець зазначив, що в сьогоднішній культурі, перемога часто пов'язана з ідеєю швидкого успіху. У християнській перспективі, проте, перемога є тривалим і складним процесом змін і зростання в благодаті. Ця перемога "прийде по волі Божого часу, не нашого, і вимагає від нас глибокої віри та терпеливості", - підкреслив Папа. За його словами, терпляче очікування не пов'язане з пасивністю чи слабкістю, але готовністю відповісти на будь-яку можливість спілкування та братерства, які Господь дарує нам. І хоча дорога до єдності нелегка і довга, на думку Святішого Отця, вже є позитивні знаки відновленого братерства і загального почуття відповідальності перед лицем великих проблем, від яких страждає сучасний світ.