//

Бенедикт XVI відправить Літургію Попільної Середи

Завтра Церква на Заході розпочинає Великий Пост. Ввечері Папа Бенедикт XVI очолить покаяльну процесію, яка почнеться в базиліці Св. Ансельма і завершиться Святою Месою з обрядом посипання попелом в базиліці Святої Сабіни.

 

Цього року богослужіння під головуванням Святійшого Отця буде відмічено деякими нововведеннями, а якщо точніше, то, навпаки, поверненням до традицій кількох десятків і навіть сотень років назад.
Вперше після багатьох років літургійні співи Попільної середи виконає хор Сикстинської капели під управлінням священика-салезіянина Массімо Паломбеллі, директора Сикстинської капели з жовтня минулого року.

 

Але не лише: у виконанні Папського хору прозвучить вперше після 1870-го року оригінальна версія «Мізерере» священика Грегоріо Алегрі. Ця композиція в деякому розумінні покрита таємницею і має цікаву історію. Спів складений Алегрі в 1661 році. Аж до того часу, коли юний Моцарт в 1770 році зумів на слух переписати партитуру, будь-яке відтворення твору було заборонене і каралось відлученням від Церкви. Востаннє «Мізерере» в оригіналі (т.з. Другий кодекс Сикстинський) було виконане в 1870 році, а всі подальші версії, виконані і записані різними вокальними колективами, є видозміненими.

 

За матеріалами Радіо Ватикан