//

Бенедикт XVI в Асижі: Насильство не відповідає природі релігії

27 жовтня в Асижі, місті св. Франциска, почалася зустріч під назвою "День розважань, діалогу і молитви за мир і справедливість у світі", в якій бере участь Бенедикт XVI, представники світових релігій, а також невіруючі люди, які є в пошуку істини. Першим пунктом заходу стала зустріч в базиліці Діви Марії Ангельської, під час якої релігійні лідери виступили з промовами, присвяченими темами миру у світі, діалогу і ролі релігій в цій сфері.

 

З промовою до учасників форуму звернувся Бенедикт XVI, який наголосив, що варто задуматися чого досяг світ через 25 років після того, як в Асижі з ініціативи бл. Івана Павла II відбулася перша міжрелігійна молитва. Папа зауважив, що в той час світ був розділений на два ворожі блоки, які розвалилися через три роки після тієї першої зустрічі. "Бажання народів бути вільними було сильнішим за арсенали зброї", – сказав Понтифік і зазначив, що, однак, цей "вільний світ опинився в ситуації без орієнтирів і багато хто розумів свободу, як свободу для насильства". "Розлад здобув нове жахливе обличчя і боротьба за мир має по-новому стимулювати всіх нас", – закликав Святіший Отець.

 

Бенедикт XVI наголосив, що одним з нових облич насильства в сучасній епосі є тероризм, який часто використовує релігію для оправдання насильства. "Представники релігій ще 1986 року в Асижі сказали, і ми голосно і з упевненістю повторюємо це зараз, – насильство, не відповідає природі релігії", – наголосив Папа. Щоб відповісти на питання про справжню природу релігій Святіший Отець закликав до глибоких спільних роздумів, тому що в цьому "полягає фундаментальне завдання міжрелігійного діалогу".

 

"Як християнин я хочу сказати: – продовжував Папа – так, в історії також в ім'я християнської віри відбувалося насильство. Ми це визнаємо і соромимося цього. Однак, очевидно, що це було використанням християнської віри, що не відповідає її справжній природі ", – сказав Бенедикт XVI. Папа зазначив, що "Хрест Христа є для християн символом Бога, замість насильства закликає до терпіння з іншим і любові до іншого". "Його Ім'я – "Бог любові і спокою", – наголосив Святіший Отець.

 

Друга особа насильства, на думку Понтифіка, "має протилежний фундамент", а саме, є "наслідком відсутності Бога". "Вороги релігій, бачать у ній джерело насильства в історії людства і проповідують зникнення релігій. "Ні" для Бога народила жорстокість і насильство без кордонів, які стали можливими, тому що людина не визнавала більше ніяких норм над собою, але нормою вибрала тільки себе самого", – сказав Папа.

 

Святіший Отець зазначив, що "поклоніння мамоні, бажання мати більше і володарювати, виявляє антирелігійну позицію, яка полягає в тому, що не людина стає важливою, а тільки власна користь", як "наприклад у торгівлі наркотиками".

 

Папа наголосив, що поряд з релігійною і антирелігійної реальностями існує третя, а саме агностициська – люди, які не вірять в Бога, але щиро шукають істини. "Вони" –паломники правди, паломники миру ", задають питання і одній і другій стороні", – наголосив Папа.

 

Святіший Отець закликав на цьому шляху до істини, початку спільної діяльності на благо гідності людини і світу. "На закінчення я хочу зазначити, що Католицька Церква не хоче боротися з насильством, але сприяти миру в світі. Ми натхнені спільним бажанням бути "паломниками правди, паломниками світу", – сказав Папа.

 

Після закінчення зустрічі в базиліці Діви Марії Ангельської учасники форуму мають можливість для дискусій, роздумів і молитви. Сьогодні ввечері, у базиліці св. Франциска вони спільно відновлять спільне прагнення до миру.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё