//

Бенедикт XVI: Хітон Господа - символ єдності і гідності Церкви

Бенедикт XVI зазначив, що Хітон Господа – одіж, в яку Ісус Христос був одягнений напередодні розп'яття, є видимим символом єдності і гідності Церкви. Про це Папа сказав у спеціальному повідомленні з нагоди 500-річчя паломництва до реліквії, що зберігається в німецькому Трірі. Урочистості тут проходять 13-15 квітня. На них присутні католицькі єрархи з різних європейських країн, а також спеціальний посланник Папи Римського кардинал Марк Уелле. За св. Іваном,  Хітон дістався одному з солдатів, який був присутній при смерті Христа. В Трір реліквія потрапила в IV ст., завдяки місцевому архиєпископу св. Агрицію, який в свою чергу, отримав її в дар від св. Олени, матері імператора Костянтина. Прощі до цієї реліквії почалися в 1512 р., після того як імператор Максиміліан І наказав виставити її під час засідання парламенту князівства. Потім віруючі звернулися також із закликом до архиєпископа, щоб реліквія була доступна для публічного вшанування.


У своєму посланні до учасників урочистостей у Трірі Бенедикт XVI зазначив, що багато святих бачили в Хітоні Господа символ єдності Церкви - спільноти, яка була заснована любов'ю Бога єдиною і неподільною. "Любов Спасителя з'єднує те, що було розділено. Церква - це єдність багатьох. Христос не знищує плюралізму людей, але з'єднує їх разом в єдине ціле, у християн -  для інших і з іншими, щоб могли стати, в своїх особливостях, провідниками до Бога ", - зазначив Понтифік.

 

Папа підкреслив також, що Хітон Господа нагадує Церкві про необхідність зберігати вірність своїм кореням, бути свідомими, що її єдність є даром Бога. Крім того, Понтифік зазначив, що Хітон є нагадуванням про гідність Церкви. "Цей одяг є цінним даром, який Розп'ятий подарував своїй Церкві і який освятив своєю кров'ю", - сказав Папа. Хітон, за словами Святішого Отця, нагадує що єдність містичного Тіла Христа, також і сьогодні залишається зраненою через людський егоїзм, слабкості і помилки.

 

За матеріалами radiovaticana.org