//

Бенедикт XVI: Святий Стефан як приклад для здійснювача нової євангелізації

Церква латинського обряду 26 грудня спогадує пам’ять святого первомученика Стефана. Це також другий день різдвяних свят, тож численні римляни та паломниці зібралися опівдні, у середу, 26 грудня 2012 р., на площі Святого Петра у Ватикані, щоб разом з Папою Бенедиктом XVI проказати молитву «Ангел Господній». Очевидно, саме постаті святого Стефана, якого Діяння Апостолів описуються, як «мужа повного благодаті та Святого Духа», Святіший Отець присвятив своє повчання, виголошене з цієї нагоди.

 

Папа зазначив, що в цьому святому бачимо здійснення слів Ісуса про те, що вірні, покликані свідчити в тяжких та небезпечних обставинах, не будуть залишені, а через них промовлятиме Святий Дух. «Диякон Стефан, у дійсності, діяв, промовляв та помер натхнений Святим Духом, свідчачи Христову любов аж через найбільшу жертву. Перший мученик у своїх стражданнях описаний, як досконале наслідування Христа», – розповів Бенедикт XVI, пояснюючи, що перед самою смертю, віддаючи свого духа Богові, він повторив молитву Ісуса на хресті: «Господи, не порахуй їм цього за гріх», – та простив своїх катів.

 

«В день спомину святого Стефана, також і ми покликані зосередити свій погляд на Божому Синові, Якого у радісній атмосфері Різдва споглядаємо у таїнстві Втілення», – зазначив Святіший Отець, додаючи, що через Хрищення та Миропомазання, завдяки прецінному дарові віри, підтримуваному Святими Таїнствами, «Ісус Христос притягнув нас до Себе, та хоче далі, діянням Святого Духа, здійснювати у нас Своє діло спасіння». А дозволити Христові, за прикладом святого Стефана, притягнути нас до Себе, означає «відкрити своє життя на світло, яке його взиває, скеровує та провадить дорогою добра».

 

Папа також зауважив, що святий Стефан є прикладом для тих, хто хоче служити справі нової євангелізації, адже показує нам, що «новизна звіщення» не полягає, в першу чергу, у застосуванні оригінальних методів та технік, які, звісно, можуть принести користь, але в тому, «щоб бути сповненими Святим Духом та дозволити, щоб Він нас провадив». «Новизна звіщення перебуває в глибині занурення в Христове таїнство, в прийнятті Його слова та Його присутності в Пресвятій Євхаристії, так щоб Він сам, живий Ісус, міг промовляти та діяти через свого посланця. По-суті, – сказав Бенедикт XVI, – євангелізатор стає здатним ефективно нести Христа іншим тоді, коли живе Христом, коли новизна Євангелія проявляється в його особистому житті. Молімося до Пречистої Діви Марії за те, щоб Церква у цьому Році віри могла побачити зростання кількості чоловіків та жінок, які, подібно як святий Стефан, вмітимуть давати відважне та переконливе свідчення Ісуса Христа».

 

Джерело: Радіо Ватикан