//

Бенедикт XVI розповів, як треба проповідувати

Як говорити про Бога в наш час? Відповіді на це запитання Бенедикт XVI присвятив свою катехезу під час загальної аудієнції 28 листопада. Папа нагадав, що про це запитував Своїх учнів Ісус Христос: "З чим порівняємо Царство Боже? У якій притчі представимо його?", – запитував Він. Папа наголосив: щоб відповісти на це запитання, треба "вдивлятися в те, як Бог діяв в історії, бо Він особисто розпочав взаємини з людиною, до того ж Він свідчив про Себе аж до втілення".

 

Згідно з Бенедиктом XVI, щоб говорити про Бога "треба перш за все дуже добре розуміти те, що ми маємо принести чоловікам і жінкам нашого часу, а саме – Бога Ісуса Христа, як відповідь на фундаментальні питання про те, для чого і як жити". "Тому розмови про Бога вимагають постійного зросту віри, близькості з Ісусом і Його Євангелієм, глибокого знання Бога і сильної відданості Його плану спасіння, не піддаючись спокусі досягнення великого успіху, але наслідуючи методи Бога – Втілення у простому будинку в Назареті та Вифлеємській печері, притча про гірчичне зернятко. Треба не боятися маленьких кроків і довіряти заквасці, яка проникає в тісто і таємничим способом його збільшує", – сказав Папа.


Бенедикт XVI нагадав про приклад св. Павла, який не свідчив про себе, але долав великі дистанції з єдиним бажанням – проповідувати Христа розп'ятого, джерело спасіння, що завоював його по дорозі в Дамаск.

 

"Передавати віру для св. Павла не означало нести себе, але відкрито і публічно говорити про те, що бачив і чув під час зустрічі з Христом, що пережив у своєму житті, зміненім цією зустріччю", – звернув увагу Святіший Отець.

 


За словами Понтифіка, що більше ми будемо ставити в центр Бога, а не себе, то більше наша комунікація буде плідною. Папа наголосив, що євангелізація відбувається через свідчення про діяльність Бога: "Християнські спільноти покликані до того, щоб показати цілющу діяльність благодаті Божої, перевершуючи індивідуалізм, закритість, егоїзм, байдужість і живучи щоденними взаєминами з Богом. Чи справді наші суспільства такі?", – запитав Папа.


Також Святіший Отець нагадав, як свідчив Ісус. "Ісус говорив про Свого Отця,  називаючи його Авва, і Боже Царство, з поглядом сповненим співчуття проблемам і труднощам людського існування (...) З Євангелій ми бачимо, що Ісус цікавився кожною людською ситуацією, яка Йому траплялася, коли входив у реальність чоловіків і жінок свого часу, з повною надією на допомогу Отця. І учні, які жили з Ісусом, натовпи, які Його зустрічали, бачили Його реакцію на найбільші проблеми, бачили, як Він проповідував, як поводився, бачили в Ньому діяльність Святого Духа, діяльність Бога", – зазначив Папа.


За словами Святішого Отця, цей стиль є "важливим прикладом для християн": "наш спосіб життя вірою і любов'ю стає сьогодні проголошенням Бога, тому що через життя, прожите з Христом, більш переконливим є те, що говоримо словами". Бенедикт XVI закликав бути уважнішими до знаків нашого часу, щоб виділяти потенціал, бажання і перешкоди, які трапляються у сучасній культурі. Він звернув увагу на поширене бажання правдивості, гаряче прагнення до трансцендентності, увагу до турботи про створіння. За словами Папи, треба без страху передавати те, що дає віра в Бога щодо цих бажань сучасної людини.


Наприкінці Понтифік нагадав, що привілейованим місцем для проповіді Євангелія є сім'я. Він закликав батьків завжди шукати відповідний час, щоб говорити про віру і виховувати в своїх дітях критичне ставлення до тих багатьох ситуацій, в які вони можуть потрапити. "Говорити про Бога, означає дати зрозуміти словами і вчинками, що Бог – це не конкурент нашого життя, але, перш за все, його справжній гарант, великий гарант величі людської особи", – наголосив Папа під час своєї катехези.


За матеріалами:  radiovaticana.org