//

Бенедикт XVI розповів про євангельське значення народного благочестя в Латинській Америці

Нова євангелізація в Латинській Америці  та віднова християнської свідомості на континенті має брати до уваги глибоко закорінені в місцевій культурі прояви народного благочестя. Про це говорив Папа Бенедикт XVI на зустрічі з учасниками пленарного засідання Папської комісії у справах Латинської Америки. Зустріч була присвячена саме цьому питанню в контексті місії, рекомендованої чотири роки тому на конференції в Апаресіді. Серед багатьох проявів народного благочестя в регіоні, Папа відзначив набожність щодо Святого Причастя, відданість Марії, вірність наступникові Петра та усвідомлення приналежності до Церкви. При цьому він зазначив, що така релігійність не може замінити сакраментального життя, ані сприяти  – після відокремлення від віри – культурному феномену.


"Безперечно, що є певні хибні форми народного благочестя, які замість того, щоб стимулювати до активної участі в житті Церкви, спричиняють більше плутанини і можуть сприяти тільки зовнішнім релігійним практикам, не пов'язаним з міцною і живою вірою –  сказав Папа. –  У цьому контексті хочу нагадати те, що я писав минулого року до семінаристів: "У народному благочесті є ірраціональні елементи, іноді навіть зовнішні. Однак, не треба його відкидати, адже завдяки цьому віра опинилася в серцях людей, проникла в їхні почуття, звичаї, спільний спосіб відчуття та життя. Тому народне благочестя є великою спадщиною Церкви. Віра стала тілом і кров'ю. Звичайно, народне благочестя має й далі розглядатися в поєднанні з центром, але заслуговує на нашу любов, тому що сприяє тому, що ми й справді стаємо народом Божим ".


Бенедикт XVI зазначив, що здійснення континентальної місії в Латинській Америці вимагає не тільки організаційних зусиль Церкви, але й глибокої відданості вірних Христові та Його Євангелію. Він також висловив задоволення тим, що на континенті поширюється практика молитви lectio divina, зміцнюючи присутність Слова Божого в житті спільноти вірних.


За матеріалами Radio Watykańskie