//

Бенедикт XVI про Таінство Хрещення

11 червня о 19,30 Святіший Отець прибув в Базиліку Св. Івана на Латерані,  де відкрив єпархіальну зустріч,  присвячену темі «Ідіть, навчайте всі народи, христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа» і приурочену до завершення пастирського року єпархії Риму. Бенедикт XVI експромтом виголосив промову, згодом названу однією з найвеличніших промов про хрещення.


Ваше високопреосвященство,
дорогі брати у священстві та єпископстві,
дорогі брати і сестри,
для мене велика радість бути тут, у Катедральному Соборі Риму, зі священиками моєї єпархії, і я від усього серця дякую кардиналу вікарію за його добрі слова.


Як ми вже чули, останні слова, якими Господь в земному житті звернувся до своїх учнів, були: «Ідіть, навчайте всі народи, христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа». Навчіть і хрестіть. Чому недостатньо для його послідовників пізнати вчення Ісуса, прийняти християнські цінності? Чому необхідно бути хрещеними? Ось тема наших роздумів, що має на меті зрозуміти сутність, глибину Таїнства Хрещення.


Дещо проясниться, якщо ми уважно прочитаємо ці слова Господа. Вибір слова «в ім'я Отця» в грецькому тексті дуже важливий: Господь каже «eis», а не «en», тобто не «ім'ям» Трійці, як наприклад віце-префект говорить від імені префекта, посол - «від імені» уряду. Ні, Він каже «eis to onoma», тобто відбувається якесь занурення в ім'я Трійці, включеність в її Ім'я. Якесь взаємопроникнення буття Божого і нашого існування, заглибленість в тринітарного Бога: Отця, Сина і Святого Духа; для прикладу, як в подружжі, дві особистості стають одним тілом, стають чимось новим, унікальною реальністю з новим, унікальним ім'ям.


Господь допомагає нам ще краще зрозуміти цю реальність в його розмові з садукеями про воскресіння [мертвих]. З канону Старого Завіту садукеї визнавали тільки П'ятикнижжя Мойсея, а в ньому не говориться про  воскресіння, тому вони його заперечували. Господь же, ґрунтуючись саме на цих п'яти Книгах, демонструє реальність воскресіння і каже: не читали прореченого вам Богом: Я Бог Авраама, і Бог Ісаака, і Бог Якова? (пор.  Mт. 22,31-32).
Отже, тому що Бог прийняв цих трьох, в його імені вони стають іменем Божим. Щоб зрозуміти, хто він, цей Бог, потрібно побачити цих людей, які стали ім'ям Бога, Божим Іменем, які занурені в Бога. Бачимо: той, хто знаходиться в імені Бога, хто занурений у Бога - живий, оскільки Бог - говорить Господь, - є Бог не мертвих, а живих. І якщо він - Бог тих [реальних людей], він - Бог живих, і вони живі, бо включені в згадку, в життя Бога. Саме це відбувається в нашому хрещенні: ми стаємо включеними в ім'я Бога, таким чином, ми належимо цьому імені, і Його ім'я стає нашим, і ми також можемо своїм свідоцтвом, як ті троє зі Старого Завіту, заявляти про Бога, бути знаменням того , ким є цей Бог, ім'ям цього Бога.

 

Отже, бути хрещеними,  означає бути єдиними з Богом, в унікальному, новому бутті ми належимо Богові, ми занурені в самого Бога. Замислившись про це, ми відразу можемо зробити кілька висновків.
Перший полягає в тому, що Бог не є безмірно від нас далекий, і є Він чи ні - не є темою для обговорення, але ми перебуваємо в Бозі і Бог - у нас. Пріоритет, центральне положення Бога в нашому житті є першим наслідком Хрещення. На запитання «чи Бог є?» відповіддю стає: «є, і він з нами;  ядро нашого життя - ця близькість Бога, це буття в самому Бозі, який є не далекою зіркою, але являє собою сферу мого життя». Такий напрошується перший висновок, і тоді нам треба пам’ятати, що завжди слід усвідомлювати цю присутність Бога, справді жити в його присутності.


Другий наслідок з вищесказаного: не ми робимо себе християнами. Стати християнином - це не те, що відбувається за одним моїм рішенням: «Тепер я зроблюся християнином». Звичайно, моє рішення необхідне, але перш за все це дія Бога зі мною: не я роблю себе християнином, а я покликаний Богом, приймаю його [простягнуту] руку і таким чином, кажучи «так» цій дії Бога, стаю християнином. Ставати християнами це, в певному сенсі, пасивна  дія: не я роблюсь християнином, але Бог робить мене своєю людиною, Бог бере мене в руку свою і реалізує моє життя в новому вимірі. Приблизно так, як я не роблю себе живим, але життя мені дане, я народився не тому, що зробив себе людиною, але це відбулося, оскільки мені даровано людське буття. Так і християнське буття дароване мені, і щодо того, що стає активним в нашому, в моєму житті  - я пасивний. І цей факт пасивності, не чинення самих себе християнами, але буття християнами по Божій дії, вже містить в собі частинку таємниці Хреста: лише помираючи для власного егоїзму, вийшовши з самого себе, я можу стати християнином.


Третій пункт, який відкривається в цій перспективі: будучи зануреним в Бога, я, природно, єдиний з братами і сестрами, оскільки всі інші люди перебувають в Бозі. І якщо я витягнутий зі своєї відокремленості, якщо я занурений в Бога - я занурений в спільність з іншими [людьми]. Те, що я хрещений, ніколи не стосується виключно «мене», але неминуче означає єдність з усіма іншими, бути в єдності і солідарності з усім Тілом Христовим, з усією громадою братів і сестер. Той факт, що християнство включає мене в громаду, руйнує мою ізоляцію. Ми повинні враховувати це в нашому існуванні як християн.


І нарешті, повернемося до слів Христа до садукеїв: «Бог є Бог Авраама, Ісаака та Якова» (пор.  Mт. 22,32), і, отже, вони не мертві, якщо вони належать Богові - вони живі. Мається на увазі, що з Хрещенням, з зануренням в ім'я Боже, ми теж занурені в життя вічне, ми живі назавжди! Іншими словами, Хрещення це перший етап Воскресіння: занурені в Бога, ми вже поринули в життя непорушне, Воскресіння починається. Як Яків, Ісаак і Авраам, будучи «ім'ям Бога» живі, так і ми, включені в ім'я Бога, живими перебуваємо в житті вічному. Хрещення - це перший крок до Воскресіння, входження в непорушне життя Бога.


Отже, при першому розгляді, з формули хрещення Матея, з останніх слів Христа, ми вже трохи побачили сутність Хрещення. Тепер подивимось на ритуал таїнства, щоб зуміти глибше вникнути в те, що таке Хрещення.
Цей обряд, як майже всі обряди Таїнств, складається з двох елементів: з матерії - води, і зі слова. Це дуже важливо. Християнство не є чимось в чистому вигляді духовним, чимось виключно суб'єктивним - почуттям, волею, ідеєю, але воно являє собою космічну реальність. Бог - Творець всякої матерії, матерія входить в християнство, і тільки в цьому великому спільному контексті матерії і духу ми є християнами. Отже, дуже важливо, щоб матерія не виключалася з нашої віри, тіло входило до складу нашої віри. Віра не виключно духовна, але Бог через неї залучає нас у всю реальність космосу і перетворює космос, притягує його до себе.


І з цим елементом матерії, водою, [в обряді  Хрещення] входить не тільки фундаментальна стихія космосу, основна матерія, створена Богом, але також і весь символізм релігій, оскільки у всіх релігіях вода має особливе значення. Шлях релігій, цей пошук Бога різними способами, в тому числі помилковими, але тими, що завжди шукають Його, асимілюється в Таїнстві. Інші релігії, з їх шляхом до Бога, мають місце, вони прийняті, і таким чином відбувається синтез всесвіту. Весь пошук Бога, що виражається в релігійних символах, і, перш за все, звичайно, символізм Старого Завіту, завдяки цьому стає актуальним - з усім його досвідом спасіння і доброти Бога. До цього пункту ми ще повернемося.


Інший елемент - слово, і це слово представлено трояко: зречення, обітниці і відозви. І важливо, щоб слово не було тільки словом, але ставало шляхом життя. В [словах обряду] реалізується рішення, отримує втілення весь наш хрещальний  шлях - як до, так і після хрещення, тому через ці слова і також через символи Хрещення охоплює все наше життя. Реальність обітниць, зречень і відозв - це та реальність, що триває все наше життя, отже, ми завжди знаходимося на хрещальному шляху, на шляху оглашення, за допомогою тих слів і їх втілення. Таїнство Хрещення - не хвилинна справа, але вимагає всього нашого життя, воно шлях на все життя. Справді, за цим стоїть вчення про два шляхи, які були основними в першохристианстві: один шлях, на якому ми говоримо "ні" й інший, на якому говоримо «так».


Почнемо з першої частини, зречень. Їх три і раніше я розгляну друге: «чи відрікаєшся від зваб зла, щоб не дати панувати гріху?» Які вони ці зваби зла? У стародавній Церкві  ще кілька століть тому тут був вираз: «Чи заперечуєш помпезність диявола?» І сьогодні ми знаємо, що малося на увазі під словами «помпезність диявола».

Помпезністю диявола були переважно масштабні жорстокі вистави, в яких жорстокість стає розвагою, де вбивство людей є видовищним: спектакль - життя і смерть людини. Ці нелюдські видовища, це звеселяння зла є «величчю диявола», де в зовнішньому блиску проявляється, насправді, вся його жорстокість.


Але крім прямого значення слів «велич диявола», мова йде про тип культури, спосіб життя, спосіб життя, в якому має цінність не істина, а видимість, йде пошук не правди, а ефекту, сенсації і, під приводом істини, по суті справи, винищуються люди. Фактичне руйнування [розуміє] лише один вид творення - самих себе як переможців. Тому, це зречення було [тоді] дуже актуальним: це зречення від типу культури, яка є анти-культурою, проти Христа і проти Бога. Піти наперекір культурі, яка в Євангелії від Івана названа «kosmos houtos», «цей світ». Говорячи «світ цей», Іван і Ісус, по суті, не мають на увазі Творіння Боже, людину як таку, але кажуть про якусь тварюку, що домінує і нав'язується неначе вона була б світом, неначе б цей образ життя переважав. Тепер я залишу кожному з вас задуматися про цю «велич диявола», про культуру, якій ми говоримо «ні».


Бути хрещеним означає, по суті, стати незалежним, звільнитися від цієї культури. Сьогодні нам  теж відомий такий тип культури, в якому істина не має значення, навіть якщо її тут нібито прагнуть показати світу, значення має тільки сенсація і дух наклепу та деструкції. Культура, яка не шукає блага;  і її моралізм, насправді, маска, покликана збити з пантелику, що дозволяє сіяти безлад і розруху. Цій культурі, чия брехня виряджається в одяг істини та інформування, культурі, що шукає лише матеріального добробуту і відкидає Бога, ми говоримо «ні». З багатьох псалмів нам добре відомі протиріччя, приховані в культурі, де людина, що здається недоступною для всіх зол світу, ставить себе вище всіх, понад Бога, тоді як насправді це - культура зла, панування зла. І таким чином, рішення, прийняте в Хрещенні, та частина шляху оглашення, що триває все наше життя, полягає саме в цьому «ні», що говориться і реалізується заново кожен день, в тому числі через жертви, яких вимагає від нас протистояння цій культурі , часто домінуючої, в тому числі, коли вона заявляє про себе як про устрій світу, світу цього. Але це не правда. Багато хто дійсно хоче істини.


Отже, ми переходимо до першого зречення: «чи відрікаєшся від гріха, щоб жити у свободі синів Божих?» У наші дні свобода і християнське життя, за заповідями Божими, вступають у протиріччя: буття християнином уподібнюється рабству, свобода означає позбавлення від християнської віри, і емансипацію, врешті-решт, від Бога. Слово «гріх» багатьом здається мало не сміховинним, тому вони кажуть: «Як так? Ми не можемо образити Бога. Бог такий великий, яке йому діло, якщо я роблю невелику помилку? Не в наших силах образити Його, Він зайнятий дуже глобальними речами, щоб ображатися на нас». Схоже на правду, але це не правда. Бог зробив себе уразливим. В Христі розп'ятому ми бачимо Бога, який зробився беззахисним, Він став вразливим аж до смерті. Бог цікавиться нами, оскільки Він нас любить, і любов Бога - це його «слабке місце», любов Бога - зацікавленість в людині, і цей факт означає, що наша головна турбота - не образити, не зруйнувати його любов, не зробити нічого наперекір його любові, інакше ми підемо також наперекір самим собі і своїй свободі. І в кінцевому підсумку, отримавши цю ілюзорну свободу незалежності від Бога, ми опиняємося в рабстві  того, що нам диктує час, і змушені підкорятися його диктату, щоб утриматися «на висоті» його вимог.


І нарешті: «чи відрікаєшся від Сатани?» Мається на увазі «так», сказане Богу, і «ні» владі злого духу, який керується такого роду діяльністю і бажає стати богом цього світу, як каже св. Іван. Але він не бог, він тільки ворог, і ми не підкоряємося його владі, ми говоримо «ні», тому що говоримо «так» - фундаментальне «так», «так» любові та істині. Ці три зречення обряду Хрещення в давнину супроводжувалися трьома зануреннями;  занурення у воду, як символ смерті того «ні», що насправді є смертю одного способу життя і воскресінням до життя іншого. До цього ми повернемося. Потім, сповідання віри в трьох питаннях: «Чи вірите в Бога Отця всемогутнього, Творця, у Христа і, нарешті, у Святого Духа і Церкву?» Дана формула, її три частини, розвиваються,  виходячи зі Слова Господа: «хрестити в ім'я Отця і Сина і Святого Духа », згодом ці слова поглибилися і конкретизувалися: що означає Отець, що означає Син - вся віра в Христа, вся реальність Бога, який стався людиною, і що значить вірити в прийняття хрещення в Святого Духа, тобто в усю дію Бога в Історії, в Церкві, в спільноті Святих.


Таким чином, позитивна формула Хрещення є одночасно діалогом, не просто формулюванням. Перш за все, сповідання віри - не тільки предмет для розуміння, щось інтелектуальне, те, що треба вивчити, хоча звичайно, відносячись до нашого розуму, це, в першу чергу, зачіпає наш спосіб життя. І це мені здається дуже важливим. Не щось розумове, формула в чистому вигляді. Це діалог Бога з нами, дія Бога з нами, і наша відповідь є шляхом. Істина Христа може бути зрозумілою, тільки якщо є розуміння його шляхів. Тільки приймаючи Христа як шлях, ми вступаємо на шлях Христа і можемо зрозуміти Його істину. Не пережита істина не відкриється, тільки будучи пережитою, прийнятою як спосіб життя, вона відкривається як справжня істина у всьому багатстві і глибині. Отже, ця формула є дорогою, в ній виражається наше звернення, дія Бога. І ми сподіваємося дійсно застосувати її до всього нашого життя, долучившись таким чином до шляху з Богом, з Христом. І так, живучи за істиною, ми їй співпричетні, істина стає життям, і беручи таке життя, ми знаходимо істину.


Тепер перейдемо до елемента матеріального. Вода. Дуже важливо вбачати два значення води. З одного боку, вода наводить на думку про море, в першу чергу про море Червоне, загибель в морі Червоному *. Море уособлює силу смерті, необхідність померти, щоб перейти до нового життя. На мій погляд, це дуже важливо. Хрещення не тільки церемонія, ритуал, введений в минулому, і воно також не просто обмивання, гігієнічна процедура. Це набагато більше, ніж обмивання: воно є смерть і життя, кінець одного існування і відродження, воскресіння до нового життя. У цьому глибинний сенс християнського буття: воно не добавка до існуючого, а нове народження! Після того, як пройдене море Червоне, ми - інші. Так море, виходячи з усього досвіду Старого Завіту, стало для християн символом Хреста. Оскільки лише через смерть, радикальне зречення, в якому вмираєш для одного способу життя, може здійснитися відродження, і нове життя в дійсності отримує буття. Це одна частина символіки води: особливо в зануреннях давнини вона символізує Червоне море, смерть і Хрест. Тільки з Хреста приходять до нового життя, і це знаходить втілення кожен день. Без цієї смерті, яка вічно оновлюється, ми не можемо прийти до істинного нового життя Христового.


Однак інший її символ - джерело. Вода - першопричина всього життя, і крім символіки смерті, вона несе в собі символ нового життя. Усяке життя приходить з води, води, яка  виходить від Христа як істинного нового життя, що несе нас до вічності.


Залишається сказати кілька слів про хрещення немовлят. Чи правильно здійснювати його, чи спершу необхідно пройти шлях оглашення, щоб вже повноцінно сприйняти Хрещення? І інше питання, яке завжди виникає: «Але чи можемо ми нав'язувати дитині якусь релігію, хоче вона того чи ні? Чи не повинні ми залишити цій дитині вибір?» Це питання показує, що ми більше не вважаємо християнське життя новим життям, істинним життям, але бачимо в ньому вибір, один з багатьох, і навіть тягар, який не слід звалювати без згоди суб'єкта. Насправді все не так. Саме життя дане нам без можливості вибору - хочемо ми жити чи ні;  нікого не питають: "чи бажаєш ти бути народженим?». Саме життя нам дане без попередньої згоди, воно дароване нам, і ми не можемо вирішити «так чи ні, хочу я жити чи ні». І, в кінцевому рахунку, питання стоїть так: «Чи справедливо дарувати життя в цьому світі без отримання згоди - чи хочу я жити? Чи не занадто це поспішно, давати життя без того, щоб суб'єкт мав можливість на нього зважитися?» Я б сказав так: це можливо і справедливо тільки якщо разом з життям ми можемо дати ще й гарантію, що життя, при всіх існуючих проблемах, буде благом, що жити буде добре, і поручитися: це життя - благо, Бог піклується про нього і воно є справжнім подарунком.

 

Тільки заздалегідь даний сенс виправдовує заздалегідь дане життя. І тому Хрещення, як гарантія Божого блага, як заздалегідь даний сенс Божого «так», його турбота про це життя, виправдовує і апріорність життя. Отже, хрещення дітей не утиск свободи, і саме воно необхідне, щоб виправдати інший дар - в іншому випадку сумнівний - дар життя. Тільки життя, яке знаходиться в руках Бога, в руках Христа, занурення в ім'я тринитарного Бога, є безумовним благом, яке можна давати без докорів сумління. Тому ми вдячні Богу за його дар, за те, що він подарував нам самого себе. І наше завдання - жити цим даром, жити ним на шляху після хрещення в зреченні, яке по суті означає «так»; завжди жити у великому «так» Бога, і таким чином жити добре.

 

За матеріалами www.benediktxvi.ru