//

Бенедикт XVI про Колегію кардиналів як обличчя Церкви

«Колегія кардиналів є обличчям Вселенської Церкви», – так сказав Бенедикт XVI, звертаючись до учасників консисторії, яка відбулася 24 листопада в базиліці св. Петра. Під час неї Святіший Отець призначив шість нових кардиналів.

 

У своїй проповіді Папа зосередився на понятті «католицький». Він нагадав, що Христос називав себе «Сином Людським», «щоб показати справжню суть свого месіанізму, своєї місії, орієнтованої на всю людину і кожну особу, перевершуючи будь-які етнічні, національні та релігійні особливості». Бенедикт XVI зазначив, що саме наслідуючи Ісуса, Церква прагне долати будь-які поділи. Бенедикт XVI нагадав, що навколо апостолів виникали християнські спільноти, і незважаючи на те, що вони перебували в різних регіонах, залишалися єдиною і Вселенською Церквою. «Коли апостоли говорили про Церкву, вони не говорили про власну спільноту, але про Церкву Христа, і наполягали на єдиній ідентичності, соборній і повністю «Католицькій», яка реалізується в кожній місцевій Церкві», – підкреслив Папа.

 

«У світло та перспективу єдності та вселенськості Церкви включена також Колегія кардиналів: яка є різноманіттям облич, і тому відображає вигляд Вселенської Церкви. Про цю консисторію я хотів би особливо підкреслити, що Церква – це Церква всіх народів, і тому її виражають різні культури на різних континентах. Це Церква П'ятидесятниці, яка в поліфоніі голосів підносить єдиний гармонійний спів до живого Бога», – сказав Папа.

 

Звертаючи до нових кардиналів, Бенедикт XVI нагадав про їхні обов'язки вірності Христові та Євангелії та про обов’язок послуху Святій Апостольській Римській Церкві. «Отримуючи червону бірету, пам'ятайте: вона свідчить, що ви повинні бути готовими до мужньої поведінки, аж до пролиття власної крові, заради зміцнення християнської віри, злагоди та миру народу Божого. У той же час вручення персня буде супроводжуватися настановою: «Знай, що з любов'ю до Князя Апостолів зміцнюється твоя любов до Церкви», – нагадав єрархам Папа. Бенедикт XVI зазначив, що через ці жести і символи кардинали здобувають особливу роль у Церкві.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va