//

Бенедикт XVI привітав кардинала Кореца з 60-ю річницею єпископської хіротонії

24 серпня Бенедикт XVI надіслав словацькому кардиналові Іванові Хризостому Корецу вітальну телеграму з нагоди 60-річчя єпископської хіротонії.

 


У своєму привітанні Папа зазначив, що єпископське свячення єрарх прийняв таємно, як це відбувалося за часів перших апостолів. Святіший Отець висловив подяку кардиналові Корецу за вірну та віддану роботу і служіння Церкві у Словаччині, та запевнив у своїх молитвах.

 

 

Кардинал Іван Корец народився в Башанах, Нітрській єпархії у Словаччині, 22 січня 1924 року. 1939 року став членом ордена єзуїтів. 1 жовтня 1950 року, у віці 26 років, отримав священичі свячення, а рік по тому, у віці 27 років, йому таємно було уділено єпископської хіротонії.

 

"Є один чоловік в Братиславі, якого боїться атеїстична комуністична партія Чехословаччини. Його називають Іван Корец. Він працює на одній великій фабриці. Незважаючи на те, що він хворий на астму, його примусили до важкої фізичної роботи: щодня піднімати і опускати бідони з дьогтем. Якщо сили його покидають, йому нізвідки чекати допомоги, тому що він – громадянин третього сорту. У його документах зазначено – "зрадник Батьківщини", – так писали про нього іноземні журнали в 25-ті роковини його єпископського свячення 1976 року.

 

Року 1950 кардинал Корец заснував катакомбну Церкву в Чехословаччині. У той час, коли майже всі єпископи, священики і ченці були заарештовані, він отримав священичі свячення, а за рік і єпископські. У той час він був наймолодшим єпископом у світі. Йому було тільки 27 років.

 

Упродовж 9-ти років він працював на одній із фабрик, одночасно з важкою фізичною роботою виконуючи своє священиче і єпископське служіння. Пізніше, в 1960-тих роках, він продовжував виконувати свою місію навіть тоді, коли його заарештували і ув'язнили на довгих 12 років. Після загальної амністії він опинився на волі й продовжував працювати на фабриці. Але 1974 року знову на чотири роки опинився за гратами. Нарешті 1990 року Папа Іван Павло II призначив його єпископом Нітри. Кардинал Корец є автором багатьох книг, деякі з яких друкувалися в різних країнах світу.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё