//

Бенедикт XVI попросив спортсменів не вживати допінг

 Бенедикт XVI зустрівся 17 грудня з італійськими медалістами останніх Олімпійських ігор в Лондоні, на яких команда Італії завоювала 28 медалей, у тому числі 8 золотих. Папа підкреслив, що Олімпіада, це перевірка не тільки технічної підготовленості спортсменів, але перш за все людських якостей. Кожен вид спорту, нагадав Папа, пов'язаний зі справедливою боротьбою, "почуттями солідарності та альтруїзму, а тому радості, задоволення і свята". Спорт, за словами Папи, передбачає справжній людський розвиток, самозречення, наполегливості, терпеливість і, перш за все, смиренність, часто не популярну, але приховуючу в собі секрет перемоги. Бенедикт XVI вважає, що спорт завжди повинен перебувати на службі людини, він повинен виховувати, розвивати духовно і нести трансцендентні цінності. "Коротше кажучи, культура спорту заснована на первенстві людської особистості; спорт перебуває на службі людині, а не людина на службі спорту", - підкреслив Папа.

 

Папа нагадав, що "Церква зацікавлена в спорті, оскільки піклується про людину, цілу людину, і визнає, що спортивна діяльність впливає на творення і формування особистості, на відносини, на духовність». Папа зазначив, що свідченням тому є велика кількість спортивних майданчиків при парафіях та молодіжних центрах, а християнські спортивні ініціативи є місцями розвитку гуманності і "сильного бажання жити". Бенедикт XVI впевнений, що "спортсмен, який живе, інтегрально реалізуючи цей досвід, відповідально здійснює план Бога у своєму житті, навчитися чути Його голос під час тривалих тренувань, щоб дізнатися Його у своєму товаришеві, і навіть противнику". Спортивний досвід, переконаний Папа, може допомогти відповісти на глибокі питання, які ставлять нові покоління про сенс життя, його орієнтири і мету.

 

Святіший Отець нагадав італійським олімпійцям, що для багатьох вони є прикладом для наслідування і тому покликані бути свідками гуманності. Папа підкреслив неприпустимість застосування допінгу для досягнення швидких високих результатів. За словами Понтифіка саме "командний дух є стимулом, щоб уникнути подібних тупикових ситуацій" і підтримувати тих, хто визнав свою помилку.

 

Бендикт XVI, посилаючись на Рік віри в Церкві, підкреслив, що "спорт може виховувати в людині духовну" конкурентоспроможність ", щоб жити перемагаючи зло добром, брехню правдою, ненависть любов'ю, перш за все, в собі.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va