//

Бенедикт XVI: покликання університету – служити істині і людині

В суботу 21 травня Папа Бенедикт XVI прийняв на аудієнції 7 тисяч паломників з Мілану, головним чином студентів і викладачів Університету Пресвятого Серця Ісуса. Цей католицький навчальний  заклад, ректорат і більшість факультетів якого базуються в Мілані, святкує нині свій 90-річний ювілей. Папа в своєму обігу підкреслив, що Церква засновувала університети щоб поширювати істинні гуманістичні ідеали, а також вказав на нинішню кризу гуманістичного світогляду, пов'язану з втратою сенсу існування і зведенням його до споживацтва.


В нашу епоху дуже важливим є повернення до первинної ідеї університету як школи важливого для життя знання, завдяки якому формується особа і передаються цінності.


«Християнська перспектива не заперечує значення наукового знання, – продовжив Папа, – але при цьому бачить у вірі дорогу до пізнання всієї повноти істини і умову справжнього прогресу. Не орієнтована на пізнання істини культура розкладається, потрапляє в полон релятивізму, розчиняється в скороминущому». Святійший Отець підкреслив, що проблема існування Істини і Абсолюту, тобто проблема існування Бога, – це не непотрібна абстракція а щось дуже важливе для пізнання сенсу всесвіту і життя.


«Фактором, здатним вдихнути життя в роботу університету, – сказав він, – може і повинна стати любов, в правдивому її значенні, до людини. Лише у служінні людині заняття наукою ведуть до справжньої турботи про довкілля і його захист. А служити людині – це означає слідувати істині в любові, любити життя, незмінно поважати його, а перш за все, в тій ситуації, коли життя особливо слабке і беззахисне. (.) Позиція ж глухоти до всього, що здатна запропонувати віра, або дистанції по відношенню до неї приводить до забуття тієї обставини, що саме віра впродовж всієї історії була закваскою культури і світлом розуму і залишається такою і тепер. Саме віра стимулює розвиток всіх позитивних сторін культури і науки, направляючи їх на благо людини».

 

Джерело: sibcatholic.ru