//

Бенедикт XVI: Покарання злочинців має сприяти їхньому виправленню

Дискусії про пенітенціарну систему частіше стосуються санкцій, процесуальних моментів або того, щоб покарання відповідало скоєним злочинам, однак, меншу увагу приділяють питанню "справедливості" щодо гідності та прав ув'язнених. Про це сказав Бенедикт XVI під час зустрічі з керівниками пенітенціарних установ країн членів Ради Європи, яка відбулася 22 листопада у Ватикані. За словами Святішого Отця, суспільство зацікавлене в тому, "щоб повернути собі людину, яка зможе зробити цінний внесок у добро всіх", а не ще небезпечнішого злочинця. На думку Папи, впродовж останніх років у цій сфері "досягли певного прогресу, але шлях залишається ще довгим". Понтифік наголосив, що справа не стосується тільки поліпшення умов утримання засуджених, але гарантування їм більш ефективних методів підтримки і виховання.


"Оскільки людська справедливість у цій сфері може враховувати Божественну справедливість і керуватися нею, треба, щоб перевиховуючу функцію покарання не вважали чимось додатковим або вторинним у пенітенціарній системі, але навпаки – кульмінаційним і кінцевим моментом. Метою "реалізації справедливості" не є виключно покарання злочинця, але прагнення, щоб під час покарання робилося все можливе для виправлення і поліпшення цієї людини. Якщо це не відбувається – не реалізується справжня справедливість", – зазначив Святіший Отець.


Бенедикт XVI наголосив на важливій і складній ролі тюремного персоналу, яка, за його словами, пов'язана з місією Христа, Який прийшов кликати не справедливих, а грішників. Понтифік закликав працівників в'язниць підтримувати ув'язнених і сприяти народженню в них найбільш благородних і глибоких аспектів, життєвого ентузіазму та бажання власної краси, властивої тим, хто відкриває, що носить в собі образ Самого Бога.


За матеріалами:  radiovaticana.org