//

"Бенедикт XVI побачить падіння капіталізму" - проф.Шлаг

Іван Павло ІІ побачив падіння комунізму. Його наступник побачить падіння капіталізму – передбачає о.проф.Мартін Шлаг, викладач конституційного права в університеті Інсбруку та моральної теології в Папському Університеті Святого Хреста у Римі.


Професор Шлаг, який належить до Opus Dei, вважає, що без розвитку чеснот не можливе оживлення економіки, оскільки без них «нема свобідного ринку». «Не можна розділяти економіку і етику», оскільки «моральність не є опціональною, а становить частину економіки».


«Для того, щоб досягнути успіху, менеджер потребує чеснот – стремління до добра - і сили характеру». Основними для менеджера професор вважає чесноти справедливості і великодушності. Ці чесноти є християнськими, але і природними в той же час, вродженими для людини. Про них говорили як перші грецькі філософи, так і Отці Церкви.


На думку викладача моральної теології твердження про розходження між християнством і економікою не є правдивим: «Початки капіталізму сягають Середньовіччя, коли суспільство було цілковито християнським…  В той же час банки існували ще у Стародавні часи». Отець пригадав також про те, що  перші соціальні банки, які не брали лихви, яку засуджувала Церква, заснували власне францішкани ще у 1462 році в Перуджі. За декілька років вони були у понад 150 містах, підтримували мікрокредитами малих і середніх підприємців, з відсотками від 4 до 5%.


Професор зазначив також, що Папа Бенедикт XVI розрізняє капіталізм добрий і злий. Злий же – «божевільна фінансерія, відірвана від реальної економіки», приречений на загибель, оскільки є антиетичним, - вважає австрійський вчений. 

 

За матеріалами: wiara.pl