//

Бенедикт XVI: перетворювати наші труднощі на жертву Богові і людям

Свою сьогоднішню катехизацію виголошену під час загальної аудієнції, яка пройшла в Залі Павла VI у Ватикані, Бенедикт XVI присвятив молитві Ісуса Христа на Тайній Вечері.

 

 

Папа звернув увагу на те, що емоційним фоном цієї події було відчуття близької смерті Господа. "Ісус ще напередодні говорив про свої страждання, намагаючись ввести учнів у цю перспективу", - сказав Понтифік і підкреслив, що Христос почав готувати апостолів до прощання в той час, коли весь народ чекав на Пасху, згадку про звільнення з єгипетського полону. "Остання вечеря відбувається в цьому контексті, але глибоко по-новому. Ісус дивиться на свої страждання, смерть і воскресіння, з ясною свідомістю. Він хоче пережити цю вечерю разом з учнями в особливий спосіб, це Його вечеря, під час якої Він подарує щось нове: самого Себе. Таким чином Ісус святкує свою Пасху, очікуючи Хреста і Воскресіння ", - сказав Святійший Отець.

 

Розмірковуючи про слова і жести Христа під час встановлення Євхаристії Бенедикт XVI підкреслив, що євангелисти вказують на молитву подяки і благословення, яку Ісус виголосив перед тим, як розламати хліб і роздати учням. "Молитва прославлення та подяки спрямована до Бога, повертається, як благословення, яке сходить від Бога на дар і робить його більш цінним. Подяка і прославляння стають таким чином благословенням. Жертва принесена Богу повертається до людини благословенням Всемогутнього ", - зазначив Святійший Отець.

 

Крім того, Папа звернув увагу на те, що Ісус розламав хліб і налив вино - зробив жести, які говорять про щирість і відвертість. "Ісус в хлібі і вині дарує і передає самого Себе", - сказав Понтифік. "Він дарує майбутнє життя, яке в нього буде забране і таким чином преображує свою насильницьку смерть у вільний дар з самого Себе для інших. Насильство, таким чином перетворюється в активну самопожертву, вільну і рятівну ", - підкреслив Святійший Отець.

 

Ще на один аспектом звернув увагу Понтифік, розмірковуючи про молитву Христа на Тайній вечері, - це те, що Ісус ще раз показав учням свою ідентичність і свідомість того, що він прибув, щоб виконати "місію повну любові", задуману Його Отцем, а також залишити людям "Таїнство любові", яким є Євхаристія.

 

Папа зазначив, що Христос молився за всіх людей і звернувся до Петра із закликом підтримувати інших. "Молитва Ісуса підтримувала в випробуваннях і Його учнів, допомагаючи їм зрозуміти, що шлях Бога йде через Пасхальну таємницю смерті і воскресіння, якому передував дар хліба і вина. Євхаристія - це їжа паломників, яка стає силою для тих, хто втомився і втратив шлях ", - сказав Папа.

 

"Дорогі брати і сестри, беручи участь в Євхаристії, ми незвичайним чином переживаємо молитву, яку Ісус звершив і продовжує творити, щоб зло, з яким ми зустрічаємося в житті, не могло перемогти, і щоб в нас діяла цілюща сили Смерті і Воскресіння Христа", - сказав Понтифік.

 

Папа зазначив, що Євхаристія завжди спрямовує нас до молитви Господа на Тайній вечері. "З самого початку, Церква розуміла слова освячення як частину молитви, яка промовляється разом з Христом, як центральну частину прославлення та подяки, через яку плоди землі і праця людини повертаються до нас як Тіло і Кров Ісуса, як самопожертва Бога через любов Його Сина" , - зазначив Папа.

 

Святійший Отець закликав віруючих просити у Бога, щоб участь в Євхаристії, необхідна для християнського життя, завжди була найвищою точкою молитви. "Будемо просити, щоб об'єднавшись з Його жертвою Отцю, ми могли також змінити наші хрести на жертву, вільну і відповідальну, на любов до Бога і людей", - сказав Папа.

 

За матеріалами radiovaticana.org