//

Бенедикт XVI перед "Ангел Господній": Євхаристія вчить ділитися життям і благами

"Нехай у кожній церковній громаді поширюється і зростає справжня і глибока віра в євхаристійну таємницю", - з такими словами звернувся до присутніх на площі св. Петра Бенедикт XVI. 10 червня, перед молитвою "Ангел Господній" Папа звернувся до них з короткою промовою, яку присвятив значенню Таїнства Євхаристії, євхаристійного поклоніння, а також Урочистості Тіла і Крові Христа, що відзначається сьогодні в багатьох країнах світу. "Дорогі брати і сестри! - сказав Папа, - сьогодні в Італії та багатьох інших країнах святкується "Corpus Domini", тобто Торжество Тіла і Крові Христа, Євхаристії. Залишається завжди живою традиція в цей день проводити урочисті процесії з Святими Дарами вулицями і площами. У Римі процесія вже відбулася на єпархіальному рівні минулого четверга, точно в день цього свята, яке щорічно відновлює в християнах радість і вдячність за євхаристійну присутність Ісуса між нами.


Торжество "Corpus Domini" є великим актом публічного культу Євхаристії, Сакраменту,  в якому Господь залишається присутнім, перевершуючи час богослужіння, щоб бути завжди з нами, протягом годин і днів. Уже св. Юстин, який залишив нам одне з найстародавніших свідоцтв євхаристійної Літургії, стверджував, що після роздачі Причастя присутнім, диякони несли Причастя також і тим, хто був відсутній (СР Apologia, 1, 65). Тому в костелах самим сакральним місцем є те, де зберігається Євхаристія. З цього приводу я не можу не думати без почуттів про численні храми, які були серйозно пошкоджені землетрусом в Емілії-Раманьї і про факт, що також і євхаристійне Тіло Христа в Дарохранительницях  в деяких випадках залишилося під завалами. З любов'ю молюся за спільноти, які разом зі своїми священиками повинні зібратися для участі в св. Месі під  відкритим небом або у великих наметах, я дякую вам за свідчення і за те, що ви робите для всього народу. Ця ситуація ще більше підносить значущість бути об'єднаними в ім'я Господа і сили, яка походить з Євхаристійного Хліба, який називають також "хлібом паломників". Від поділу цим хлібом народжується і відновлюється здатність ділитися також життям і благами, нести тяжкості один одного, бути гостинними і відкритими.


Торжество Тіла і Крові Христа пропонує нам також заново подивитися на цінність євхаристійного поклоніння. Слуга Божий Павло VI нагадував, що Католицька Церква сповідувала культ Євхаристії "не тільки під час св. Меси, але також і поза священнодійством, зберігаючи з максимальною ретельністю освячену Хостію  і виставляючи Її для урочистого вшанування віруючими християнами, несучи Її в процесії з радістю християнського народу "(Enc. Mysterium fidei, 57). Молитва поклоніння може здійснюватись як особисто, в розважанні перед Дарохранительницею, так і в спільній формі, з псалмами і співами, але завжди віддаючи перевагу мовчанню, в якому можна внутрішньо слухати живого і присутнього в таїнстві Господа. Діва Марія є вчителькою також і цієї молитви, тому що ніхто краще за неї не вмів споглядати Ісуса поглядом віри і приймати в серце глибокі відзвуки його людської і божественної присутності. Нехай через її заступництво поширюється і зростає в кожній церковній громаді справжня і глибока віра в євхаристійну таємницю ".


Після молитви "Ангел Господній" Папа нагадав, що в наступний четвер, 14 червня, буде відзначатися Всесвітній день донорів крові, заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я. "Я висловлюю свою величезну подяку всім тим, хто практикує цю форму солідарності, необхідну для життя багатьох хворих", - сказав Понтифік.

 

За матеріалами radiovaticana.org