//

Бенедикт XVI: Очікування Господнього приходу є мотивом великої радості

«Знати, що завжди можемо молитися до Бога, і що Він вислуховує нас, є великою причиною для радості», – сказав Папа Бенедикт XVI, проповідуючи під час Служби Божої, яку він очолив 16 грудня 2012 р., у третю неділю Адвенту, в храмі святого Патрикія, що розташований у східній частині Риму.

 

Вже стало звичаєм, що під час Адвенту та Великого Посту Єпископ Риму відвідує парафії своєї дієцезії. Цього разу він завітав у східний міський мікрорайон Колле Пренестіно. На території парафії проживає приблизно 7 тисяч мешканців. Теперішня церква була урочисто посвячена у березні 2007 року кардиналом Камілло Руїні, тодішнім Вікарієм Папи для Римської дієцезії, який чотири роки раніше заклав наріжний камінь під її спорудження.

 

Прибувши на площу перед храмом, Святіший Отець привітався з вірними, що не вмістилися у ньому. Перед входом до парафіяльного будинку свого єпископа зустріли парохи цієї околиці, міністранти, а також батьки з дітьми, що були охрищені протягом цього року.

 

Адвент є часом наполегливості та навернення, щоб приготуватися до Господнього приходу, але також – часом радості, «тому що очікування когось, кого любимо, є причиною радості», – сказав Бенедикт XVI на початку проповіді, коментуючи біблійні читання, що прозвучали під час Літургії Слова.

 

Так, святий Павло закликає филипських християн «радіти у Господі». Чому? Тому що Господь близько! А в іншому посланні він каже, що ніщо нас не може відокремити від любові, яку Бог виявив у Христі. «Лише гріх віддалає нас від Нього, але це фактор відділення, який ми самі вносимо у наші взаємини з Господом» – сказав Папа, додаючи, що «навіть і тоді, коли ми віддаляємося, Він не перестає нас любити й надалі залишається близько біля нас зі Своїм милосердям, з готовністю простити та знову прийняти нас у Своїй любові». Тому ми можемо завжди підносити до Бога свої прохання та тривоги, а Він вислуховує нас. Але радість, яку Всевишній нам передає, «повинна знайти у нас вдячну любов», – додав Святіший Отець, зазначаючи, що радість є повною, коли визнаємо Боже милосердя та дякуємо за все, що отримуємо кожного дня, тому що «той, хто приймає Божі дари по-егоїстичному, не знаходить справжньої радості».

 

Вітаючи зібраних парафіян, складаючи подяку всім, хто трудиться в душпастирстві та в служінні потребуючим, Папа побажав, щоб Рік віри, який переживаємо, став нагодою для подальшого розвитку катехизації на парафії. Звертаючись до молоді, він побажав, щоб юнаки і дівчата були активними учасниками нової євангелізації, зокрема, серед ровесників.

 

«Дорогі брати й сестри, – звернувся наприкінці Бенедикт XVI, – як вже було сказано на початку богослужіння, сьогоднішня літургія закликає нас до радості та навернення. Відкриймо свого духа на цей заклик, спішімо назустріч Господеві, що надходить, призиваючи та наслідуючи святого Патрикія, великого євангелізатора, та Пречисту Діву Марію, Яка мовчазна та в молитві очікувала та приготувала народження Відкупителя».

 

Джерело: Радіо Ватикан