//

Бенедикт XVI: Не слухайте фальшивих пророків

«Радість богопосвяченого життя необхідно проходить через Христовий хрест», – ці слова, звернені до численного чернецтва, зібраного в базиліці Святого Петра, Папа Бенедикт XVI сказав у проповіді під час Євхаристійного богослуження, яке він очолив ввечері, у суботу, 2 лютого 2013 р. Цього дня за новим календарним стилем припадало свято Стрітення Господнього, в яке, з ініціативи блаженного Папи Івана Павла ІІ, відзначається День богопосвченого життя.

 

Святіший Отець звернув увагу на те, що святий євангелист Лука підкреслює вірність Йосифа та Марії Господньому закону, з якою вони виконали все, що було приписано після народження первістка. «Важливо зауважити, що для сповнення цих двох актів – очищення матері та викупу за сина – не було необхідним іти аж до Єрусалимської святині», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що завдяки тому, що Пресвята Родина постановила все здійснити у Святому Місті, ця подія набрала глибшого значення, ставши «представленням» Ісуса в Божому храмі, жертвуванням Сина Всевишнього Отцеві, Який Його послав.

 

У світлі пророцтва святого Малахії про те, що Божий посланець прийде та оновить священство, Папа зауважив, що євангельська подія жертвування Ісуса в храмі є провісником очищення святині та нового священства, що також є темою Послання святого Павла до Євреїв. Апостол Народів, зокрема, писав: «Тому, власне, що страждав і сам був випробуваний, він може допомогти тим, що проходять через пробу» (Єв 2,18). Таким чином, зустрічаємо тему страждання, яку також пригадує євангельський уривок про жертвування Ісуса у храмі, коли наводить слова Симеона, звернені до Діви Марії: «і Тобі також меч прошиє душу». «Спасіння, яке Ісус приносить Своєму народові та втілює в Собі Самому, – пояснив Бенедикт XVI, – проходить через хрест, через насильницьку смерть, яку Він переможе та перемінить завдяки жертві життя, принесеній з любові». І саме передвісником цієї посвяти, цієї жертви є жертвування Ісуса у храмі.

 

«Світло на просвіту поганам», – так старець Симеон називає Спасителя, Якого бере на руки. У цьому контексті Святіший Отець відзначив символічність традиційної процесії зі свічками, яку здійснено перед початком богослуження, і яка «виявляє красу і цінність богопосвяченого життя, як відбитку Христового світла», яке пригадує про входження Діви Марії, Найбільшої з поміж богопосвячених, до храму, тримаючи на Своїх руках саме Світло – воплочене Боже Слово.

 

«Дорогі богопосвячені брати і сестри, усі ви були представлені у цьому символічному паломництві, яке в Році вірі ще більше підкреслює ваше сходження у Церкві, щоб бути утвердженими у вірі та відновити жертвування себе самих Богові», – вів далі Бенедикт XVI, звертаючись до присутнього чернецтва, зазначивши, що «у Христовому світлі, різноманітністю харизм споглядального та апостольського життя» вони беруть участь в місії Церкви. «В дусі цієї вдячності та спільності, хочу звернутися до вас з трьома словами заохочення, щоб ви змогли повністю увійти в ці “ворота віри”, завжди для нас відчинені», – сказав Папа.

 

По-перше, Святіший Отець заохотив богопосвячених осіб пам’ятати про «першу любов», якою Ісус «розпалив їхнє серце», не для ностальгії, але для того, «щоб підтримувати цей вогонь». А для цього слід перебувати з Богом «в тиші та на адорації», пробуджуючи бажання та радість розділяти з Ним своє життя.

 

Другим аспектом, на який вказав Папа, є заохочення до «віри, яка вміє розпізнавати мудрість слабкості». У радостях та скорботі наших днів, коли відчуваємо тягар хреста, слід пам’ятати про Христову пасхальну перемогу, адже «саме в людських обмеженнях та слабкості ми покликані жити наслідуванням Христа». Таким чином, це життя, позначене «малістю» та слабкістю, увагою до тих, які позбавлені голосу, стає «євангельським знаком протиріччя» в суспільствах ефективності та успіху.

 

По-третє Бенедикт XVI заохотив богопосвячених осіб «відновляти віру», яка чинить їх «прочанами в майбутнє», адже вже зі своїй природи «богопосвячене життя є паломництвом духа, в шуканні Божого обличчя, яке іноді об’являється, а іноді – прикрите». «Не приєднуйтесь до пророків нещастя, які звіщають кінець чи безсенсовність богопосвяченого життя в Церкві наших днів, натомість, зодягніться в Ісуса Христа, одягніть зброю світла, як закликає святий Павло, залишаючись чуйними», – закликав Папа, додавши, що «радість богопосвяченого життя необхідно проходить через участь в Христовому хресті». Так було з Дівою Марією, Яка Своїм серцем співстраждала з Серцем Божого Сина, пронизаним з любові. «З цієї рани випливає Боже світло, як також зі страждань, жертв, дарування себе самих, яким богопосвячені особи живуть з любові до Бога та ближніх, променіє те саме світло, що євангелізує народи», – сказав Бенедикт XVI.

 

Джерело: Радіо Ватикан