//

Бенедикт XVI написав листа до президента Італії

З нагоди 150-тої річниці об’єднання Італії Бенедикт XVI звернувся з посланням до президента Джорджіо Наполіано. Оскільки Папа перебуває на тижневих великопісних реколекціях, лист передав держсекретар Ватикану Тарчізіо Бертоне.
 

 

Святіший Отець пригадує в листі, що об’єднання Італії в другій половині минулого століття було натуральним наслідком формування ідентичності італійського народу, яке розпочалось ще в часи Середньовіччя. Істотний внесок у формування цієї ідентичності здійснило християнство через діяльність Церкви з її освітніми та суспільними установами. Важливим для формування італійської ідентичності стали також багаті форми християнського мистецтва і досвід багатьох святих.
 

 

Цей внесок Церкви та вірних в нових часах не зупиняється. Незважаючи на часто неоднозначні моменти у відносинах між державою і Церквою, весь цей час тривала глибока приязнь між світською суспільною і церковною спільнотою.
 

 

В листі до італійського президента Бенедикт XVI звертає також увагу на значення, яке для дефінітивного розв’язання проблем мали Лятеранські угоди за Пія ХІ 1929 року і ревізія конкордату за Івана Павла ІІ 1984 року. Папа підкреслює, що взаємні відносини між Церквою і державою в Італії на сьогоднішній день характеризує «здорова секуляризація», і ці інституції керуються двома засадами: окремі сфери діяльності і співпраця водночас.
 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie