//

Бенедикт XVI нагородив священика з України

Святіший Отець Бенедикт XVI відзначив заслуги перед Церквою Преподобного Отця Павла Вишковського ОМІ, нагороджуючи його золотою медаллю (Хрестом) Pro Ecclesia et Pontifice (лат. За Церкву і Папу).

 

Сьогодні, 21 лютого, в Апостольській Нунціатурі в Україні, Папський Нунцій, Архієпископ Томас Е. Галліксон в присутності ієрархів Римсько-Католицької та Греко-Католицької Церков, а саме: Архієпископа Петра Мальчука - Ординарія Київсько-Житомирської Дієцезії РКЦ та його Єпископів помічників Станіслава Широкорадюка і Віталія Скомаровського, а також Владики Богдана Дзюраха - Секретаря Синоду УГКЦ та співбратів зі  Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії вручив отцю Павлу Вишковському ОМІ Хрест за заслуги Pro Ecclesia et Pontifice.

 

Золотий Хрест Pro Ecclesia et Pontifice (названий також медаллю єдиного класу), надається Римським Понтифіком на відзначення особливих осягнень та заслуг в праці для добра Церкви і Святішого Отця.

 

Хрест за заслуги Pro Ecclesia et Pontifice був установлений папою Леоном XIII 17 липня 1888 року Апостольським Листом  Quod Singulari Dei Concessu з нагоди 50-ти ліття його священства. Це є найвища нагорода якою Понтифік може відзначити богопосвячених осіб, які з огляду на чернечий стан не приймають титулів Каноніка чи Монсеньора. Впродовж  історії таку нагороду отримали зокрема такі співбрати о. Павла зі Згромадження  Місіонерів  Облатів  Непорочної Марії:  о. Станлей Пухняк ОМІ у 1960 році за душпастирську працю серед емігрантів в США, о. Франціс Жерард  Моррісей ОМІ в 1987 – як експерт і професор канонічного права в Канаді, у 1993 році - о. Станіслав Циганяк ОМІ з Польщі за побудову храму й розвиток парафії  Пресвятої  Діви Марії Цариці Миру в Вроцлаві та ін.

 

Вищевказану золоту медаль можуть отримати також  як сестри-монахині так і миряни. Зокрема Хрест Pro Ecclesia et Pontifice отримала у 1993 році блаженна Мати Тереза з Калькутти в 1993 р., а в 2009 році Мати Анджеліка – засновниця мережі Телебачення Віковічного Слова, яке діє сьогодні в 26 країнах світу.  З посеред мирян – у 1981 році цю нагороду отримала Ванда Пултавська –  відома польська вчена й директор Інституту Сім’ї при Папській Теологічній Академії в Кракові, яким вона керувала впродовж 33 років.

 

В Україні медаллю Pro Ecclesia et Pontifice у 1997 році був відзначений теперішній Єпарх Мукачівський ГКЦ Владика  Мілан Шашік СМ, та у 2008 році  преподобний Отець Петро Жарковський OFM  - нещодавній Генеральний Вікарій Мукачівської Дієцезії.

 

Отець Павло Вишковський ОМІ отримав відзнаку три тижні опісля завершення свого шестирічного служіння в  Апостольській  Нунціатурі. Його замінив Преп. Отець Патрик Оліх OFM – секретар Провінції Менших Братів.

 

Павло щиро подякував  святішому Отцю Бенедикту XVI в особі Апостольського Нунція Архієпископа Томаса Е. Галліксона за «цю дуже несподівану нагороду» - зауважив о. Вишковський.

 

«Зі зворушенням і клопітливістю приймаю таку велику відзнаку. Зі зворушенням, тому що взагалі чогось подібного не очікував і по суті цю відзнаку  мав би прийняти Ісус, якому вдалося зробити що небудь  доброго через мене, а з клопітливістю тому, що ще досить молодий на нагороди. Є набагато більш заслужені священики, ченці, черниці  і миряни в Україні, які зберегли віру, вистояли під час переслідувань, до сьогодні служать з відданістю, ревністю і відвагою. Але, коли я вже «підпав під руку» Святішому Отцеві – то хочу цю нагороду віднести саме до них, і в їх імені до нашої Римсько-Католицької Церкви в Україні, до моїх батьків, до Згромадження  ОМІ, й усіх тих, кого Бог поставив на моїй життєвій дорозі впродовж усього цього часу. Прошу про молитву, щоб могти оправдати цю довіру Святішого Отця».

 

Біографічна довідка

Отець Павло Вишковський ОМІ народився 1975 року в місті Бар (Вінницька обл.). З 1992 року належить до Згромадження Місіонерів Облатів Непорочної Марії. В роках 1993-1999 навчався у Місійній Вищій Духовній Семінарії в Обрі (Польща), прийняв Таїнство Священства. З липня 1999 року працював як душпастир, місіонер і форматор в Україні. З 2001 по 2003 навчався в Римі, де здобув ліценціат і ступінь доктора теології.

Від початку 2006 р., і до 30 січня 2012 р.  - був секретарем (місцевим співпрацівником) в Апостольській Нунціатурі в Україні.

Від 7 березня  2005 року - Директор Католицького Медіа-Центру в Києві.

Від  24 листопада 2011 - Прес-секретар Конференції Єпископів України.

Він є автором більше 10 книг, які розійшлися в загальній кількості близько 50 000 примірників. Є будівничим нового офісу Католицького Медіа-Центру, ініціатором заснування «Радіо Марія» в Україні, «Телебачення Віковічного Слова» а також інших проектів, зокрема російськомовної версії журналу «Водограй», який розповсюджується сьогодні по російськомовних країнах колишнього радянського Союзу, журналу для наймолодших «Водограйчик» та ін.

 

О. Олександр Зелінський ОМІ, Католицький Медіа-Центр