//

Бенедикт XVI: молодіжні культури не можна ігнорувати ні суспільству, ні Церкві

7 лютого Бенедикт XVI зустрівся з учасниками пленарного засідання Папської ради з культури, яке 6-9 лютого проходить у Ватикані на тему "Нові молодіжні культури".

 

У своїй промові до учасніків зустрічі Папа звернув увагу на ряд проблем, з якими зустрічається сучасна молодь. В першу чергу Папа зазначив велику проблему безробіття. "Невпевненість і слабкість, які характеризують багатьох молодих людей, не рідко підштовхують їх до маргіналізованості,  роблять майже невидимими і відсутніми в історичних та культурних процесах суспільства", - сказав Папа. Крім того, на думку Святішого Отця, емоційна і почуттєва сфери, як наприклад тілесна, під впливом сучасної культури серед молоді знаходять вираження в "театралізації інтимного  та особистого життя", а також в "індивідуалістичній і нарцистичній закритості на своїх власних потребах і інтересах". "Також і релігійний вимір, досвід віри і приналежності до Церкви часто переживаються в егоїстичній і емоційній перспективі", - сказав Бенедикт XVI.


З іншого боку Папа відзначив і позитивні феномени, що характеризують сучасну молодь: це відкритість на "волонтерську роботу на благо потребуючих; глибока і щира віра, радісне свідоцтво приналежності до Церкви; зусилля в побудові товариств,  здатних поважати свободу і гідність усіх, починаючи з найбільш слабких".

 

"Ми знаходимося перед лицем реальності, як ніколи складної, але також і привабливої, яку необхідно зрозуміти, глибоко вивчаючи, і любити з сильним духом співпереживання", - сказав Святіший Отець. Він підкреслив, що молодіжні культури стають "терміновими", в тому сенсі, що "демонструють глибоку потребу, прохання про допомогу або навіть" провокацію", яку не можна ігнорувати або відкидати,  як громадськості так і церковним громадам". "Якщо молодь не буде більше сподіватися і розвиватися, якщо не включить в історичну динаміку свою енергію, життєрадісність, здатність передбачати майбутнє, ми побачимо людство, закрите в самому собі, позбавлене надії і позитивного погляду на завтрашній день", - зазначив Бенедикт XVI.


За матеріалами: http://be.radiovaticana.va