//

Бенедикт XVI: молитва робить християнське життя справжнім

5 вересня Бенедикт XVI зустрівся з віруючими під час загальної аудієнції у Залі Павла VI у Ватикані. Зараз аудієнції будуть проходити саме тут, а не в Кастель-Гандольфо, як це було протягом попередніх літніх місяців. Свою катехезу Понтифік присвятив молитві в книзі Одкровення св. Івана.

 

"Це складна книга, але яка містить в собі велике багатство. Вона знайомить нас з живою і постійною молитвою християнської громади, зібраної "в День Господній" (Одкр 1,10): це - основна лінія, вздовж якої розвивається текст ", - сказав Папа. Святіший Отець зазначив: Одкровення св. Івана являє собою діалог між лектором і суспільством, яке слухає текст відкритий Богом апостолу. Ми в свою чергу, слухаючи і спостерігаючи за ними, робимо їх молитву нашою.

 

Понтифік пояснив, що в першій частині Одкровення, молитва спільноти віруючих представлена в трьох фазах. Перша - це діалог між суспільством і лектором. Віруючі наповнюються радістю й ентузіазмом, коли чують ім'я Ісуса Христа, а своїм "амінь" закінчують гімн прославлення Господа. "Уже ці перші рядки містять в собі дуже цінні вказівки для нас. Вони кажуть, що наша молитва - це насамперед слухання Бога. Обтяжені багатьма словами, ми не дуже звикли слухати, особливо заглиблюватися у внутрішню і зовнішню тишу для того, щоб бути уважними до того, що Бог нам хоче сказати. Ці рядки навчають нас, що наша молитва, яка часто є проханням, має бути перш за все прославленням Бога за Його любов, за дар Ісуса Христа, який приніс нам силу, надію і спасіння", - сказав Бенедикт XVI.

 

Святіший Отець зазначив, що спільнота віруючих, слухаючи розповідь про те, що Ісус повернеться на землю і буде прославлений народами, які будуть просити прощення за гріхи і йти за ним, також позитивно відповідає "Так! Амінь! ".

 

"І тут ми знаходимо інший важливий елемент: постійна молитва пробуджує відчуття присутності Бога в нашому житті. Ця присутність нас підтримує, направляє і дарує велику надію в темряві певних людських подій. Молитва - ніколи не може бути самоізоляцією чи стерильністю, але живим зв'язком, через який християнське існування насичується і стає більш дієвим і сьогоденним ", - сказав Папа.

 

Бенедикт XVI розповів, що в другій фазі молитви християнської спільноти, описаної в Одкровенні св.Івана поглиблюються відносини з самим Ісусом Христом: Який об’являється, промовляє, діє, а спільнота, наближається до Нього, слухає, реагує і приймає. Віруючі, слухаючи про досвід зустрічі св. Івана з Богом, самі розмірковують над ним і роблять власним.

 

Нарешті в третій частині першого фрагменту Одкровення, лектор пропонує спільноті послання в якому сам Ісус говорить від першої особи. Він звертається до семи Церков, підкреслюючи їх достоїнства і недоліки, і одночасно закликаючи їх до навернення. "Ці слова Ісуса, коли будуть вислухані з вірою, відразу почнуть бути плідними: Церква у молитві, приймаючи слова Господа змінюється. Всі Церкви повинні почати уважно слухати Бога ", - сказав Папа і додав, що таким чином віруючі з Одкровення отримали стимул для покаяння, навернення, наполегливості, зростання в любові і відшукання правильного шляху.

 

Бенедикт XVI зазначив, що постійна молитва сприяє нашому наближенню до Бога і дозволяє Йому увійти в наше життя, керувати ним, наповнити радістю і миром. "Чим більше ми дізнаємося, любимо і наслідуємо Ісуса, тим більше відчуваємо потребу зупинитися і молитися з Ним, отримуючи спокій, надію і силу для нашого життя", - сказав Бенедикт XVI.

 

Джерело: be.radiovaticana.va/index.asp