//

Бенедикт XVI: Марія - приклад і опора Церкви

8 вересня Бенедикт XVI зустрівся з учасниками XXIII Міжнародного маріологічного конгресу, який проходить 4-9 вересня в Римі. Папа зазначив, що тема форуму "маріологія починаючи від II Ватиканського Собору", є дуже своєчасною, адже саме зараз Церква відзначає 50-річчя цієї великої події. Святіший Отець розповів, що розважання над вірою Діви Марії в цьому контексті є дуже актуальним, бо II Ватиканський Собор відкрився саме 11 жовтня - в той самий день, коли в далекому 431 р., під час Ефеського Собору, Пресвята Діва Марія була названа титулом "Theotokos" - Матір Божа.

 

Крім того, Папа нагадав, що в цьому році, також 11 жовтня, в Церкві розпочнеться Рік віри, про який він оголосив своїм спеціальним документом "Porta fidei", в якому Діву Марію представив як приклад віри. Нарешті, Папа нагадав, що сьогодні, Церква святкує літургійний  спогад Різдва Пресвятої Діви Марії.

 

Бенедикт XVI розповів, що будучи молодим богословом, в якості експерта брав участь у роботах II Ватиканського Собору і мав можливість познайомитися з різними підходами до вивчення ролі Діви Марії в історії спасіння. Він зазначив, що в той час існувала група Отців Собору, яка наполягала на тому, щоб Марії був присвячений особливий розділ в догматичній  конституції про Церкву "Lumen gentium". Однак існувала й інша група, яка наполягала на створенні окремого документа присвяченого Богоматері. Папа розповів, що в результаті голосування, яке прийшло 29 жовтня 1963, перевага була віддана першій пропозиції і таким чином Марія була "включена в основні таємниці християнської віри". "Марія, віра якої була відзначена особливим чином, була представлена в таємниці любові і єдності зі Святою Трійцею; її співпраця з Божим планом спасіння і посередництво з Христом було чітко  підкреслено. Таким чином, вона стала прикладом і опорою Церкви, яка в ній розпізнає саму себе, власне покликання та місію ", - сказав Папа.

 

За словами Святішого Отця текст Собору не розкриває всіх тем пов'язаних з Дівою Марією, але є точкою опори для подальших роздумів у богословській, духовній та душпастирській сферах  - до цього він закликав учасників маріологічного конгресу, щоб віра Марії супроводжувала віруючих в їх діяльності і житті згідно з покликанням дітей Божих.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va