//

Бенедикт XVI: Любов до закону свідчить про християнську постійність

21 січня, з нагоди початку нового судового року, Бенедикт XVI зустрівся з членами Трибуналу Римської роти, судової дикастерії Римської курії і Святого Престолу. У своїй промові до єрархів Папа звернув увагу на проблеми інтерпретації канонічного права та його зв'язку з проблемами інтерпретації віри. Святіший Отець закликав співробітників Трибуналу інтерпретувати право відповідно до природного і божественного закону, в гармонії з яким має бути кожна норма, для того, щоб мати раціональний і юридичний характер. Понтифік зазначив, що "християнська постійність полягає в тому, щоб завжди більше любити закон, бажати розуміти його і застосовувати з вірністю". "Така фундаментальна позиція стосується всіх категорій інтерпретації закону: починаючи від наукових досліджень у сфері канонічного права, роботи в адміністративних і судових установах, аж до пошуку справедливих рішень в повсякденному житті віруючих та спільнот", – сказав Папа.

 

Святіший Отець зазначив, що для доброго розуміння законів, потрібен дух послуху, а також постійне ретельне вивчення судової традиції Церкви. "Тільки таким чином можна навчитися розрізняти випадки, коли потрібно знайти справедливість, якої не передбачають людські норми", – сказав Бенедикт XVI.

 

Папа зазначив, що ці міркування особливо важливі у контексті судових справ, що стосуються прийняття священицького рукоположення, укладення шлюбу або визнання його недійсним, а також питань пов'язаних з цією сферою. Понтифік зазначив, що "тут гармонія з сенсом церковного права стає питанням глибокого і широкого практичного значення в житті людей і спільнот, і тому вимагає особливої уваги". Про це інформує Радіо Ватикану.