//

Бенедикт XVI хоче плідного розвитку франко-німецьких відносин

Папа Бенедикт XVI хоче, щоб «нові виклики і короткозорі приватні інтереси" не загрожували досягненням, здійсненим за 50 років після підписання Єлисейського договору між Німеччиною і Францією. Про це написав від імені Понтифіка кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне. Він надіслав спеціальне послання до учасників конференції, яка 7 лютого відбулася в Папському Григоріанському університеті. Вона була присвячена ювілею підписання Єлисейського договору - документу, який поклав край багатовіковій ворожнечі між Німеччиною і Францією. У його підписанні 22 січня 1963 брали участь тодішній канцлер ФРН Конрад Аденауер і президент Франції Шарль де Голль.

 

У посланні до учасників конференції зазначається, що ці "два великих герої післявоєнної Європи» перед підписанням договору взяли участь у Літургії в інтенції примирення, яка відбулася в катедральному соборі Реймсу. Цим фактом вони показали, "що політика ґрунтується на принципах, які вона не може дати сама собі". Саме в цій ситуації стає особливо очевидно, що "природний моральний закон, а також цінності і права, натхненні Євангелієм, становлять фундамент політики, яка по-справжньому поставлена на службу справедливості, миру і розвитку всього людства".

 

Щоб згадати про підписання Єлисейського договору та обговорити результати, досягнуті за 50 років франко-німецької дружби, в Рим прибули керівник німецької землі Саар Аннегрет Крамп-Карренбавер, яка одночасно є відповідальною за розвиток культурних відносин між Францією та Німеччиною, а також Мішель Барньє, єврокомісар з питань внутрішнього ринку та сфери послуг. Перед конференцією їх прийняв на приватній аудієнції Бенедикт XVI.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va