//

Бенедикт XVI: геній сакральних композицій Ліста випливає з його молитви

На молитовний генезис сакральних композицій Ференца Ліста звернув увагу Бенедикт XVI під час коротких роздумів після концерту, який організував в актовому Залі Павла VI президент Угорщини Пал Шмітт. Нагодою для проведення було президентство Угорщини в Європейському Союзі, а також 200-та річниця від дня народження угорського композитора і піаніста. Саме його твори були в програмі концерту у виконанні Національного Оркестру Філармонії з Будапешту, Національного Хору та солістів.


Найбільше уваги Бенедикт XVI присвятив Псалму XIII. Ліст написав його під час перебування в підримському Тіволі. Тоді за його плечима були болючі події. Він втратив сина і доньку. В цей же час він прийняв нижчі священицькі свячення. Як відзначив Папа, Псалом XIII став своєрідним віровизнанням Ф. Ліста.


„В цьому псалмі – сказав він – молільник переживає труднощі, супротивник бере його в облогу, наступає на нього, а Бог здається відсутнім, немовби про нього забув. У цій ситуації відкинення молитву щораз більше переповнює тривога: «Як довго, Господи» – питає псалмоспівець. «Як довго» – питають тенор і хор. Це є взивання людини і людства перед лицем серйозності зла, яке є у світі. Музика Ліста передає нам відчуття цього тяжіючого зла, тривоги. Однак Бог нас не покидає. Псалмоспівець це знає добре. І знає це також Ліст, людина віри. З тривоги народиться молитва повна довіри, яка в свою чергу перероджується у радість. «Втішиться моє серце з Твоєї допомоги... Я співатиму Господеві, котрий мене благословив». У цьому місці музика Ліста перетворюється: тенор, хор і оркестр піднімають гімн повної довіри Богові, який ніколи не підведе, ніколи не забуває, ніколи не покидає нас самих. Про свою Missa Solemnis Ліст писав: «Я можу насправді сказати, що цю Месу я більше промолив, ніж компонував». Я гадаю, що саме це ми можемо сказати про цей його Псалом: великий угорський музикант більше його промолив, ніж компонував, чи мабуть промолив його перед тим, як створив” – сказав Бенедикт XVI після концерту.


За матеріалами Radio Watykańskie