//

Бенедикт XVI: Через Марію людство та історія дійсно відкриваються на Бога

«В Році віри, що триває, хочу підкреслити, що Марія є Непорочною завдяки безкорисливому дарові благодаті Бога, Який, у Свою чергу, знайшов у Ній досконалу готовність та співпрацю», – цими словами Папа Бенедикт XVI розпочав своє повчання, виголошене опівдні в суботу, 8 грудня 2012 р., перед проказуванням молитви «Ангел Господній». Молитовна зустріч Святішого Отця з римлянами та гостями міста відбувалася з нагоди свята Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії за новим календарним стилем.

 

Папа пояснив, що Богородиця названа у Святому Письмі «блаженною», саме тому, «що повірила». У Ній Боже слово зустрічається зі «слуханнням, прийняттям та відповіддю», знаходить у Ній оте «так», яке «дає Йому змогу прийняти тіло та замешкати між нами». «Через Марію людство та історія дійсно відкриваються на Бога, приймають Його благодать, готові виконувати Його волю. Марія є найоригінальнішим вираженням Благодаті», – сказав Бенедикт XVI, додаючи, що Вона представляє той «новий Ізраїль», якого старозавітні писання оспівують, як наречену, а святий Павло, коли говорить про подружжя, то також каже, що «Христос полюбив Церкву й видав себе за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води зо словом, щоб появити собі Церкву славну, без плями чи зморшки або чогось подібного, але щоб була свята й непорочна».

 

Отці Церкви розвинули згаданий образ, так що вчення про Непорочну, зародившись в стосунку до Матері-Церкви, поширилося на Діву Марію. Святіший Отець процитував святого Єфрема Сирійського, який писав: «Як і тіла, що мають гріх та вмирають, і земля, їхня матір є проклятою, так і через це тіло, яким є непорочна Церкви, її земля є благословенна від самих початків. Цією землею є тіло Марії, храм, у якому покладено насіння».

 

За словами Бенедикта XVI, світло, що променіє від постаті Діви Марії, «допомагає нам також зрозуміти справжній сенс первородного гріха. У Марії, в дійсності, – пояснив він, – повністю живі та дієві ті взаємини з Богом, які гріх руйнує. У Ній немає жодного протистояння між Богом та Її буттям: існує, натомість, повне сопричастя, повне порозуміння».

 

Крім того, – вів далі Папа, – «доктрина про Непорочне Зачаття Марії виражає впевненість віри у тому, що Божі обітниці здійснені, що Його союз непохитний». «Дорогі друзі, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – сьогодні ввечері, згідно зі звичаєм, я прийду на Іспанську площу Риму, щоб віддати шану Непорочнозачатій Діві Марії. Наслідуймо приклад Богоматері, щоб Господня благодать також і у нас зустріла відповідь через плідну та справжню віру».

 

 

Традиційне вшанування Непорочнозачатої Діви Марії у Римі

8 грудня, за новим стилем, Католицька Церква відзначає празник Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії. Догма про Непорочне Зачаття Пресвятої Діви Марії була проголошена Папою Пієм ІХ 8 грудня 1854 року в Апостольській конституції «Ineffabilis Deus».

Починаючи від 1953 року, а започаткував цю традицію Слуга Божий Папа Пій ХІІ, щороку, у день цього свята, Святіший Отець пополудні кладе квіти біля підніжжя статуї Пречистої Діві Марії, встановленої 1857 року на Іспанській площі у Римі. Ця урочистість завжди збирає на самій площі та довколишніх вулицях десятки тисяч римлян. У ній бере участь також і міська влада на чолі з мером.

Вранці першими честь Пречистій Діві віддають римські пожежники, які підіймаються пожежною драбиною, щоб покласти вінок квітів біля стіп самої статуї. Відтак, біля підніжжя колони покладають вінки представники інших організацій, церковних братств та асоціацій. А пополудні на площу прибуває Святіший Отець. Венедикт XVI виголосить проповідь та прокаже молитву до Пренепорочної Марії, віддаючи Їй честь від Риму та всієї християнської спільноти, благаючи в Непорочної Божої Матері материнського захисту та опіки для всього світу, особливо для найбільш потребуючих. Також і від імені Папи біля підніжжя колони буде покладено квіти.

 

Джерело: Радіо Ватикан