//

Бенедикт XVI: бути відкритим на правду і уважним до справедливості

Роздуми перед молитвою "Ангел Господній" 24 липня Бенедикт XVI присвятив необхідності слухання голосу совісті, голосу правди для того, щоб відрізняти добро від зла. "Необхідно працювати над своєю совістю, щоб вона була завжди відкритою на правду і уважною до справедливості, щоб служити Царству Божому", сказав зібраним в Кастель Гандольфо вірним Святіший Отець.

 

"Дорогі брати і сестри!


Читання з Старого Завіту, яке ми почули в ході сьогоднішньої літургії, представляє нам особу царя Соломона, сина й наступника Давида. Ми бачимо Соломона на початку його царювання, коли він був ще зовсім молодим. Соломон успадкував дуже важливе завдання і відповідальність, яка тягарем лягла на плечі молодого повелителя. На початку він приніс Богові дуже цінну жертву - "тисячі цілопалень", як каже Біблія. Тоді Господь відкривається перед ним під час нічного видіння і обіцяє дати йому те, про що він просив у своїх молитвах. І тут виявляється велич душі Соломона: він не просить про довге життя, багатства, знищення ворогів, але скаже до Господа: "Зроби твоєму слузі слухняне серце, щоб був здатним творити справедливість для Твого народу і відрізняти добро від зла". І Господь вислухав його. Так Соломон став відомим в усьому світі своєю мудрістю та прийнятими рішеннями.

 


Однак, Соломон просив Бога дати йому "слухняне серце". Що означає цей вислів? Ми знаємо, що серце в Біблії не означає тільки частину тіла, але центр особистості, джерело її бажань і думок. Можна назвати це совістю. "Слухняна серце" означає, у такому випадку, совість здатну слухати, уважну до голосу правди, і тому здатну відрізняти добро від зла. У випадку Соломона просьба була мотивована відповідальністю вести націю, Ізраїль, народ, який Бог обрав, щоб показати світові свій план спасіння. Тому цар Ізраїля повинен був прагнути жити в гармонії з Богом, слухаючи Слово Боже, щоб вести народ шляхами Господа, шляхами справедливості і миру. Приклад Соломона підходить кожній людині. Кожен з нас має совість, необхідну для того, щоб бути, в якомусь сенсі "царем", тобто, використовувати велич людської гідності, яка полягає в тому, щоб діяти згідно з совістю, роблячи добро і знищуючи зло. Моральна совість включає в себе здатність слухати голос правди, бути слухняним її вказівкам. Особи, покликані до завдання керувати, мають особливу відповідальність, і тому, як вчить Соломон, більше потребують Божої допомоги. Але кожен має власне завдання, залежно від ситуації, в якій знаходиться. Хибна ментальність змушує нас просити у Бога речі, які нам здаються корисними, але в реальності справжня якість нашого життя, а також життя громадського, залежить від совісті кожного, здібності кожного і всіх розпізнавати добро, відокремлюючи його від зла, і з терпінням намагатися здійснювати його.

 


Тому попросимо допомоги пресвятої Діви Марії, Джерела Мудрості. Її "серце" виявилось досконало слухняним волі Господа. Будучи особою смиренної і простою, Марія є царицею в очах Бога, і такою ми її поклоняємося. Свята Діво, допоможи нам, з Божою милістю, працювати над своєю совістю, щоб воно було завжди відкритим на правду і уважним до справедливості, щоб служити Царству Божому ".

 

 

Після роздумів Святіший Отець зазначив, що, на жаль, продовжують надходити новини про смерть і насильство. "Ми переживаємо велику біль у зв'язку з терористичними актами, які відбулися в п'ятницю в Норвегії", - сказав Папа. Понтифік закликав до молитви за жертв, поранених і всіх їх близьких. "Я хочу повторити всім ще раз, що необхідно назавжди піти зі шляху ненависті і уникнути логіки зла", закликав Папа.

 

За матеріалами: Ватыканскае Радые