//

Бенедикт XVI: Бог кличе всіх, роздаючи різні дари та служіння

У неділю, 15 липня 2012 р., Папа Бенедикт XVI залишив стіни літньої резиденції у Кастель Ґандольфо, щоб відвідати вірних в розташованому приблизно 10 кілометрів звідти містечку Фраскаті. Тут, на площі перед місцевим кадетральним храмом, Єпископ Риму очолив Євхаристійне богослуження, після якого повернеться до Папського палацу в Кастель Ґандольфо, щоб опівдні проказати з паломниками Богородичну молитву «Ангел Господній». На богослужіння зібралося понад 8 тисяч вірних.

 

Катедра Фраскаті є однією з так званих субурбікальних, тобто, приміських дієцезій, що мають особливий історичний зв’язок з Римською дієцезією. Вона є одним з шести кардинальських титулярних храмів, титул яких присвоюється кардиналам, що мають ранг кардинала-єпископа. На даний час дієцезію Фраскаті очолює єпископ Рафаелло Мартінеллі, якого Папа Бенедикт XVI висвятив 2009 року, а титул кардинала-єпископа Фраскаті належить кардиналові Тарчізіо Бертоне, Державному Секретареві Апостольської Столиці.

 

Блаженний Іван Павло ІІ відвідував цю дієцезію 32 роки тому, а блаженний Іван ХХІІІ 1959 року здійснив до цього міста приватний візит. А Папа Павло VI, відвідуючи Фраскаті у вересні 1963 року, пригадав, що після Риму, це місто дало Церкві найбільше Римських Єпископів.

 

У контексті біблійних читань, які прозвучали під час богослуження, у своїй проповіді Святіший Отець говорив про апостольське служіння в Церкві та про різні покликання і завдання, які Господь доручає всім вірним.

 

Євангельське читання розповідало про те, як Ісус послав дванадцятьох апостолів проповідувати. Папа зазначив, що хоч їхня місія осягнула свою повноту вже після Воскресіння та П’ятидесятниці, дуже важливим є той факт, що Ісус від самого початку забажав залучити їх до Своєї діяльності. «Той факт, що Ісус покликав декого з учнів до безпосередньої співпраці в Його місії є виявом одного з аспектів Його любові, – пояснив Бенедикт XVI. – Він не гордує допомогою, яку інші можуть надати Його справі, Він знає їхні обмеження, слабкості, але ними не нехтує, навпаки, надає їм гідність бути Його посланцями». Посилаючи апостолів на місію, Ісус посилає їх по двоє, закликає їх не бути прив’язаними до матеріального та не шукати зручності, а також перестерігає, що їх не завжди добре прийматимуть, а навіть – переслідуватимуть. Вони повинні проповідувати, не переймаючись, чи матимуть успіх.

 

Дуже важливою вказівкою, яку Христос дає Апостолам, є також те, що вони не можуть задовольнитися лише проповідуванням навернення, але повинні дбати про хворих. «Апостольська місія, – зазначив Святіший Отець, – повинна завжди включати два аспекти: проповідування Божого слова та виявлення Його доброти через жести милосердної любові, служіння та посвяту».

 

«Дорогі брати й сестри, – вів далі Бенедикт XVI, – дякую Богові за те, що послав мене сьогодні знову звіщати це слово спасіння! Слово, що лежить в основі життя та діяльності Церкви». Папа зазначив, що місцевий єпископ розповів про те, що своєрідною душпастирською програмою місцевої Церкви є «формувати форматорів». «Це, – додав він, – є якраз те, що Ісус зробив зі Своїми учнями: Він їх навчав, приготовляв, формував також і через, так би мовити, місіонерське “стажування”, щоб вони могли взяти на себе апостольську відповідальність у Церкві». За словами Святішого Отця, виховання є першим служінням, яке здійснюється в Церкві: батьки здійснюють цю місію в родині, парохи відповідальні за формування в громаді, а численні миряни, крім батьківства, залучені до виховання і формування в багатьох інших сферах.

 

«Господь кличе всіх, розподіляючи різні завдання та різні дари у Церкві. Кличе до священства й богопосвяченого життя, кличе до подружжя та до мирянського служіння в Церкві й суспільстві. Важливо, щоб багатство дарів знайшло повне прийняття, особливо, з боку молоді» , – сказав Бенедикт XVI, вказавши на радість, яка випливає з дарування цілого свого життя Богові, чи то в богопосвяченому житті, чи в подружньому, – адже ці дві дороги доповнюють та збагачують одна одну.

 

«Будьте об’єднані між собою та, одночасно, будьте відкритими, місіонерами. Залишайтеся міцними у вірі, закоріненими в Христі через Боже слово та Пресвяту Євхаристію, будьте богомільними та завжди зв’язаними з Христом, як гілки з виноградною лозою, і, одночасно, ідіть, та несіть усім Його благовість» – побажав Папа вірним містечка Фраскаті.

 

Джерело: Радіо Ватикан