//

Бенедикт XVI: без віри екуменізм стає "соціальною угодою"

27 січня Бенедикт XVI зустрівся з членами Конгрегації віровчення з приводу пленарної сесії цієї дикастерії. Темою зустрічі була християнська єдність.

 

Як інформує Радіо Ватикану, у промові до членів Конгрегації Папа зазначив, що сьогодні Церква стоїть перед викликом, пов'язаним із кризою віри і втратою почуття релігійності в суспільстві, тому місія полягає в тому, щоб "зробити Бога знову присутнім в цьому світі і запалити людей вірою". "Тема християнської єдності дуже тісно пов'язана з цим завданням",- сказав Папа.

 

Бенедикт XVI звернув увагу на ризик панівної індеферентності, причиною якої є думка, що людина не може дізнатися правду. "У такому випадку можна обмежитися пошуком правил, які допоможуть зробити світ кращим. Так віра замінюється моралізмом без глибокого фундаменту. Однак у центрі цього екуменізму знаходиться віра, в якій людина зустрічається з правдою, відкритою завдяки Божому слову. Без віри екуменічний рух стає лише свого роду "соціальною угодою", заключеною заради спільних інтересів",- сказав Понтифік.

 

Святіший Отець зазначив, що ще однією з важливих проблем в екуменічному діалозі є відносини між Традицією і традиціями. Понтифік підкреслив, що важливі кроки в цій сфері були зроблені під час підготовки до переходу груп англіканських вірних до повної єдності з Церквою, із збереженням їх духовних, літургійних і пастирських традицій, які відповідають католицькій вірі. "Існує духовне багатство різних християнських конфесій, яке є виразом єдиної віри і даром, яким потрібно ділитися",- додавПапа.

 

Святіший Отець зазначив, що ще одним викликом для екуменізму є проблема моральності, тому необхідно шукати єдність у питаннях пов'язаних з людським життям, родиною, сексуальністю, біоетикою, свободою, справедливістю і миром. "Важливо говорити про ці теми одним голосом, опираючись на фундамент Святого Письма і живі традиції Церкви. Захищаючи фундаментальні цінності традицій Церкви ми захищаємо людину та створіння", - зазначив Бенедикт XVI.