//

Бенедикт XVI: Без сім’ї людство не має майбутнього

Жити вірною любов’ю – можливо і радісно, хоч і вимогливо. Так Папа Бенедикт XVI підсумував досвід свого перебування у Мілані та зустрічі з учасниками VII Всесвітньої зустрічі сімей. Своїми спогадами про перебування на півночі Італії він поділився під час загальної аудієнції, яка у середу, 6 червня 2012 р., відбулася на площі Святого Петра у Ватикані. «Ще досі перед очима та в своєму серці ношу картини і враження з цієї незабутньої та чудової події, яка перемінила Мілан у місто сімей», – сказав на початку аудієнції Святіший Отець, висловлюючи вдячність Богові за те, що дав йому можливість «пережити цю зустріч “з” родинами і “задля” сім’ї». «В тих, хто мене слухав у ці дні, – додав він, – я побачив щиру готовність приймати та свідчити “Євангеліє сім’ї”. Так, бо для людства не існує майбутнього без сім’ї. Особливо молодь для того, щоб набути цінності, які надають сенс існуванню, потребує народитися та зростати в спільноті любові й життя, яку Сам Бог бажав для чоловіка та жінки».

 

Папа зазначив також те, що зустріч з численними родинами з різних континентів дала йому нагоду вперше, як Наступникові святого Петра, відвідати Міланську архидієцезію. Тож він висловив глибоку вдячність за гарячий прийом, виявлений з боку місцевої Церкви і влади. Далі Римський Архиєрей почергово розповів про зустрічі та богослуження, які відбувалися під час цієї душпастирської подорожі, частина яких була присвячена місту Міланові та місцевій Церкві.

 

Головними подіями, безпосередньо пов’язаними з Всесвітньою зустріччю сімей було «Свято свідчень», що відбулось у суботу ввечері, та Євхаристійне богослуження у неділю за участю мільйона вірних. Щодо першої з них, то Папа зазначив, що «відповідаючи на запитання деяких сімей, запитання, які випливали з їхнього досвіду та життя, я бажав подати їм знак відкритого діалогу, який існує між родинами і Церквою, між світом та Церквою. Я був дуже вражений, – сказав Бенедикт XVI, – зворушливими свідченнями подружніх пар та дітей з різних континентів щодо пекучих питань нашого часу». Це були свідчення та запитання, пов’язані з економічною кризою, з труднощами погодити час праці з часом, необхідним для сім’ї, явище розбитих сімей. Користаючи з нагоди, Святіший Отець ще раз висловився на захист часу для сім’ї, над якою висить загроза з боку «деспотизму» обов’язків, пов’язаних з працею. «Неділя є днем Господнім і днем для людини, днем, коли всі повинні бути вільними, вільними для родини і для Бога. Захищаючи неділю, захищаємо свободу людини!» – наголосив він.

 

«Всесвітня зустріч у Мілані, – сказав на завершення Бенедикт XVI, – виявилася красномовним “явленням” сім’ї, яка себе показала у різноманітності своїх виражень, але також і унікальності своєї суттєвої самобутності, якою є: спільнота любові, заснована на подружжі та покликана бути святилищем життя, малою Церквою, клітиною суспільства. З Мілану до всього світу було звернене послання надії, підтверджене пережитим досвідом: насправді, можливо та радісно, хоч і вимогливо, “назавжди” жити вірною любов’ю, відкритою на життя; насправді, можливо брати участь, як сім’я, в місії Церкви та будуванні суспільства».

 

Джерело: Радіо Ватикан