//

Бенедикт XVI: багатство не дає щастя, треба вчитися ним користуватися (повний текст)

"Історія Церкви повна прикладів життя багатих людей, які користувалися власним майном євангельським чином, досягаючи святості", - зазначив Папа Бенедикт XVI 14 жовтня перед молитвою "Ангел Господній". Звертаючись до вірних, зібраних на площі св. Петра в Римі і коментуючи сьогоднішній фрагмент Євангелія, Святіший Отець підкреслив, що "багаті не повинні нехтувати своїм спасінням наче вони вже засуджені, не повинні кидати своє багатство в море і засуджувати його як перешкоду або сприймати як вороже для життя, але повинні навчитися користуватися ним". "Дорогі брати і сестри, - звернувся до присутніх Папа. - Головна тема Євангелія цієї неділі (Мк. 10,17-30) - багатство. Ісус вчить, що багатому важко увійти в Царство Боже, але можливо; дійсно, Бог може захопити серце людини, що володіє великими багатствами і надихнути його до солідарності і поділу з тими, хто потребує, з бідними, і так увійти в логіку дару. Таким чином людина стає на шлях Ісуса Христа, який, як пише апостол Павло, "з багатого, яким був, став бідним для вас, щоб ви стали багатими завдяки Його бідності" (2 Кор. 8,9).

 

Як часто відбувається в Євангеліях, усе починається від однієї зустрічі: в даному випадку, зустрічі Ісуса з тим, хто "мав велике майно" (Мк. 10,22). Він був людиною, яка від самої своєї молодості вірно виконувала усі заповіді Божого Закону, але до цих пір не знайшла істинного щастя, тому він питав у Ісуса, що робити, "щоб успадкувати життя вічне" (Мк. 10,17). З одного боку він був зайнятий, як всі, тутешнім життям, з іншого, маючи звичку рахувати власні багатства, думав, що також вічне життя можна  якимось чином "купити", можливо через зберігання якоїсь особливої заповіді. Ісус зрозумів глибоке бажання, яке мав цей чоловік, і - як зазначає євангелист - подивився на нього з любов'ю: погляд Бога (Мр. 10,21). Але Ісус зрозумів теж слабке місце цієї людини: прихильність до багатьох благ; тому запропонував йому роздати бідним, щоб його багатство, і таким чином серце, було більше не на землі, а в небі і додав: "Приходь і йди за Мною!" (Мк. 10,22). Той, однак, замість того, щоб з радістю прийняти запрошення Ісуса, відійшов сумний (пор. Мк. 10,23), так як не зумів віддалитися від багатств, які ніколи не зможуть подарувати щастя і вічне життя.


Тут Ісус скеровує до своїх учнів, а також до нас сьогодні, своє навчання: "Як важко, тим, хто має багатство, увійти в Царство Боже" (Мр. 10,23). Після цих слів учні здивувалися, а ще більше після того, як Ісус додав: "Легше верблюдові пройти крізь вушко голки, ніж багатому ввійти в Царство Боже!". Але, побачивши їх розгубленість, говорить: "У людей це неможливо, але не Богові, бо в Бога все можливо" (пор. Мк. 24-27). Св. Климент Олександрійський так коментував цей фрагмент: "Притча навчає багатих тому, що вони не повинні нехтувати своїм спасінням наче вони вже засуджені, не повинні кидати своє багатство в море і засуджувати його як перешкоду, вважати ворожим для життя, але повинні навчитися користуватися ним і отримати життя" ("Quale ricco si salvera?", 27, 1-2). Історія Церкви повна прикладів багатих людей, які використовували власне майно євангельським чином, досягаючи також святості. Згадаймо тільки св. Франциска, св. Єлизавету Угорську або св. Карла Баромея.  Діва Марія, Престол Мудрості, допоможе нам прийняти з радістю запрошення Ісуса, щоб увійти в повноту життя.

 

Після молитви "Ангел Господній" Папа розповів віруючим, що сьогодні в Празі відбулася беатифікація Федеріко Бахштейна і тринадцяти його соратників з чину францисканців. Вони були вбиті в 1611 р. за свою віру. "Це перші блаженні в Році Віри і вони є мучениками: вони нагадують нам, що вірити в Христа - означає бути готовим також і страждати разом з Ним", - сказав Святіший Отець.

 

За матеріалами be.radiovaticana.va