//

Бенедикт XVI: 7 років на Престолі св. Петра. Ніхто більше не говорить про "перехідний понтифікат"

19 квітня Папа Бенедикт XVI відзначить 7-му річницю обрання на Престол св. Петра. Сьогодні ніхто вже не говорить про "перехідного понтифіка". Після семи років, ясно, що Бенедикт XVI і його служіння вже давно відзначаються своїм власним стилем і профілем. Папа розставив нові акценти, багато чим здивував, мав мужність відповідати на виклики. Він здійснив величезну роботу, виступаючи з промовами і видаючи документи. Наскільки він може залучати до себе людей, показала недавня подорож на Кубу.

Невдовзі після конклаву 2005 р. Бенедикт XVI вийшов з тіні свого попередника Івана Павла II. Як його давній співробітник, продовжує лінію блаженного Папи, але акценти розставляє по-іншому. Особливо в дискусії на тему II Ватиканського Собору він ввів нові елементи, підкреслюючи, що це не був якийсь перелом, але черговий етап у 2000-річній історії Церкви. Бенедикт XVI здійснює пастирські поїздки по всьому світу, бере участь у днях молоді, зустрічається з представниками інших конфесій і релігій, як це відбувалося в Асижі. Папа сильно акцентує ситуацію на Близькому Сході та відносини з Російською Православною Церквою. Хороші перспективи склалися в контактах з В'єтнамом і Китаєм. Зміцнилися і розширилися екуменічні та міжрелігійні контакти. Відносини з євреями стали настільки стабільними, що вони можуть витримувати великі випробування.

 

Бенедикт XVI не є "зіркою" ЗМІ, він переконує своїми публікаціями та інтелектуальними дискусіями. Він хоче поставити питання Бога в центр уваги «диктатури релятивізму».

 

Бенедикт XVI не закриває очі на критику в свою адресу, але вона не впливає на той курс, який обрав Папа. Але навіть критики визнають, що нинішній понтифікат стане потужним імпульсом, що визначає майбутнє Церкви.

 

За матеріалами radiovaticana.org