//

Бенедикт XVI: «Традиція містить в собі прогрес »

Бенедикт XVI наголосив на потребі збереження в Літургії належного співвідношення між здоровою традицією та кваліфікованим прогресом. – Традиція містить в собі прогрес – наголосив Папа.

 

6 травня Папа виступив з промовою до учасників конгресу, організованого Папським Літургійним Інститутом св. Ансельма. Він святкує 50 років свого існування, а провадять його отці-бенедиктинці.

 

Посилаючись на його історію, Папа зазначив, що його заснував бл. Іван XXIII, як осередок вивчення і дослідження, з метою створити солідні основи для соборної літургійної реформи. Потребу створення такої установи напередодні II Ватиканського Собору постулювало багато єпископатів. Вони висловилися за сприяння більш активної участі вірних у Літургії за допомогою впровадження національних мов і її пристосування до різних культур, особливо на територіях місій. Звідси з’явилася потреба глибокого вивчення богословських основ Літургії, щоб уникнути ритуалізму, а також, щоб реформа була добре обґрунтована відповідно до Одкровення, продовжуючи традиції Церкви.

 

Святіший Отець наголосив на досягненнях і внеску Інституту св. Ансельма в галузі рецепції II Ватиканського собору і академічного літургійного формування. Завдяки багатьом експертам сьогодні він служить Церкві в різних частинах світу, "допомагаючи народові Божому переживати Літургію, як вираз Церкви, що молиться, як присутність Христа між людьми і як конститутивну актуальність історії спасіння".

 

Бенедикт XVI зазначив, що соборна конституція про Літургію вказує на її подвійний характер: богословський і еклезіологічний. "Святкування реалізує водночас Богоявлення Господа і богоявлення Церкви: два виміри, які поєднуються в Літургії, де Христос актуалізує пасхальну таємницю смерті й воскресіння, а охрещений люд рясно черпає з джерел спасіння" – зазначив Папа. Він додав, що в літургійних діях Церкви активно присутній Христос.


Він нагадав, що основною метою літургійної реформи ІІ Ватиканського Собору не була зміна обрядів і текстів, а радше оновлення менталітету, а також розміщення в центрі християнського життя і душпастирства пасхальної таємниці Христа. Він висловив жаль, що, можливо, єпископи і експерти потрактували Літургію як об'єкт, який треба реформувати, а не як суб'єкт, який здатний до оновлення християнського життя, оскільки існує тісний і органічний зв'язок між оновленням Літургії та оновленням усього життя Церкви, яка черпає свої життєві сили з Літургії. Папа нагадав, що бл. Іван Павло II сприймав Літургію, як серце всілякої діяльності Церкви.


Святіший Отець наголосив, що Літургія виховує примат віри і благодаті, живучи належним і постійний взаємозв'язком між здоровою традицією і кваліфікованим прогресом, як це передбачено в п. 23 соборної конституції. "Через ці два терміни отці Собору хотіли передати свою програму реформи, зберігаючи рівновагу між великою літургійною традицією минулого і прогресом. Неодноразово наївно протиставляється традиція і прогрес. Ці два поняття пов'язані між собою: традиція містить в собі певною мірою прогрес. Це так немовби сказати, що ріка традиції несе в собі також своє джерело і прямує до свого гирла" – зазначив Папа.

 

На закінчення він побажав Папському Літургічному Інституту св. Ансельма продовжувати служіння Церкві в повній вірності багатій та цінній літургійній традиції і реформі ІІ Ватиканського Собору, згідно з вченням Конституції "Sacrosanctum Concilium" і висловлюваннями Магістеріуму. "Християнська Літургія є Літургією обітниці, сповненої в Христі, а також Літургією надії, паломництва для перетворення світу, яке відбудеться тоді, коли Бог буде всім у всьому" – ствердив Бенедикт XVI.

 

За матеріалами: ekai.pl