//

Бенедикт XVI: «Християнська спадщина завжди дає необхідні ресурси»

«Черпати від життєвої лімфи християнства»:  з таким закликом Папа Бенедикт XVI звернувся в посланні з нагоди церемонії, що пройшла в будівлі Палати депутатів Італії. Політики відзначили десятиріччя візиту Папи Івана Павла II в парламент - першого візиту  такого роду, історичної події, що значно укріпила відносини між Італією та Святим Престолом.


У посланні, зачитаному під час церемонії заступником держсекретаря Ватикану монсеньйором Анджело Беччу, Бенедикт XVI нагадує про християнські корені, духовну спадщину Італії:

«Ця духовна і етична спадщина може запропонувати завжди, навіть у важкі моменти, необхідні ресурси для оновлення свідомості людей і для погодженого прагнення до загального блага, передусім з боку тих, хто покликаний бути членом парламенту».


Товариство постійно стикається з небезпекою, що виходить від етичного релятивізму. Спікер італійського парламенту Джанфранко Фіні сказав, що «відвідування парламенту Папою Іваном Павлом II сьогодні слід розцінювати як важливе досягнення і в той же час як чітку відправну точку». Фіні підкреслив слова Папи Войтили про необхідність більш тісного зв'язку між політикою і етикою:

«Демократія за відсутності цінностей може з легкістю перетворитися на відкритий або прихований тоталітаризм. Ці слова приголомшують, вони повинні навести на глибокі роздуми, тому що спільний ворог політичної демократії та релігійної свободи і сьогодні, не менш гостро ніж у найпохмуріші і трагічні періоди ХХ століття, представлений етичним релятивізмом і нігілізмом».


У свою чергу, президент Італійської єпископської конференції кардинал Анджело Баньяско сказав: «Без етичного порядку, тобто без справжніх моральних цінностей, заснованих на людській природі, без моральних чеснот закони мало що значать. Тому одних справедливих законів недостатньо: потрібна моральна совість і моральна чеснота».
За словами кардинала Баньяско, «політика повинна прагнути до захисту сім'ї, заснованої на шлюбі, і підтримувати її економічно, в першу чергу  щодо виховання дітей».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va