//

Бенедикт ХVІ: Єдність християн необхідна для примирення в регіоні Близького Сходу

Під час Апостольського візиту Вселенського Архиєрея до Лівану не могло забракнути екуменічної зустрічі. Вона відбулась у неділю 16 вересня 2012 р., кілька годин перед від’їздом Папи з Лівану, в сирійському католицькому патріархаті в Шарфеті поблизу Бейрута і була передостанньою точкою програми Апостольської подорожі, перед церемонією прощання в аеропорту.

 

Патріархом східної католицької Сирійської Церкви є Ігнат Йозеф ІІІ Юнан, обраний 2008 року, а патріархат був створений внаслідок унії частини сирійської православної Церкви з Римом. Це одна з найдавніших Східних католицьких Церков Близького Сходу і має свої дієцезії також і в діаспорі, як наприклад, у США та Канаді.

 

У зустрічі брали участь православні патріархи Лівану та представники протестантських Церков, як також патріархи різних католицьких Східних Церков та латинський патріарх Єрусалиму. Християни-некатолики становлять у Лівані 15% населення.

 

Вітаючи Вселенського Архиєрея, патріарх Ігнат Йозеф ІІІ Юнан пригадав мученицький шлях своєї Церкви, прикладом чого було вбивство християн в катедральному храмі в Багдаді два роки тому.

 

За словами Бенедикта ХVІ, свідчення віри сирійської католицької Церкви є свідченням гарячої любові до Ісуса Христа, яка до наших днів записала героїчні сторінки, аж до мучеництва зберігаючи вірність вірі.

 

Святіший Отець наголосив, що у ці неспокійні і схильні до насильства часи в регіоні Близького Сходу, дедалі невідкладнішою стає необхідність свідчення справжньої єдності Христових послідовників, щоб світ увірував в Христову благовість любові, миру й примирення. Одночасно потрібно невтомно трудитись, що любов до Ісуса Христа поступово вела до повної єдності між християнами. Тому треба через молитву і спільні зусилля невтомно повертатись до єдиного Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа і відповісти на Його заклик: «Щоб усі були одно» (Ів 17,21).

 

Джерело: Радіо Ватикан